Deseto "Evropsko selo" koje promoviše različitosti evropskih naroda i kultura, održano na glavnom gradskom trgu

Manifestacija „Evropsko selo”, u organizaciji Grada Zrenjanina, u okviru obeležavanja Dečje nedelje održana je danas na Trgu slobode u našem gradu uz učešće trinaest škola iz Zrenjanina i naseljenih mesta. 
Tim povodom, gradonačelnik Simo Salapura organizovao je prijem u Gradskoj kući za Delegaciju  Evropske unije u Srbiji - šefa političkog odeljenja Dirka Lorenza, predstavnike ambasada država članica Evropske unije – Grčke, Bugarske, Poljske, Portugalije, Slovačke, i Nemačke.

 

 

Prijemu su prisustvovali i savetnik u Ministarstvu za evropske integracije Tibor Pinter, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoje Paroški, direktor Fonda Evropski poslovi  Ognjen Dopuđ. 

 


Obraćajući se na Trgu slobode, gradonačelnik Simo Salapura zahvalio se učesnicima „Evropskog sela“ koji su na našem trgu priredili „Evropu u malom“ i poslali još jednu lepu sliku iz našeg grada.   
- Ovu manifestaciju organizujemo deseti put, sada u okviru dečje nedelje jer smatramo da ona zaslužuje da bude deo nedelje kada su deca posebno u fokusu – rekao je gradonačelnik i ukazao da je Zrenjanin uvek bio i ostaće deo Evrope, posebno kada se ima u vidu da u gradu i naseljenim mestima živi više od 20 naroda i da su u službenoj upotrebi četiri jezika.
- To je ono što je po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv, kao otvoren i gostoljubiv grad koji  želi da razmenjuje iskustva sa svima - kazao je gradonačelnik i zahvalio svima kojima je Evropsko selo danas bilo povod da posete naš grad i vide kreativnost dece i nastavnika iz naših osnovnih.

 

 

Savetnik Tibor Pinter takođe je uputio zahvalnost svoj deci koja učestvuju u „Evropskom selu“ i izrazio nadu da će Evropsko selo omogućiti animiranje dece i priliku da im se prenesu impresije o tome šta Evropa predstavlja, koliko je ona važna za nas i kakvu budućnost nam ona donosi.
- Nadam se da će roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori takođe imati značajnog uticaja na vaspitanje dece i da će im preneti sve ono što je neophodno u ovom trenutku da uradimo da edukujemo u našu decu u smislu te zajednice koju  Evropa predstavlja, jer ta zajednica je za sve nas veoma značajna i veoma nam je bitna u budućnosti -  rekao je Pinter zahvalivši i svim gostima, od predstavnika ambasada, do gradonačelnika Zrenjanina, a posebnu zahvalnost upitio je Gradu Zrenjaninu koji već 10 godina uspešno organizuje „Evropsko selo“.

 

 

Šef političkog odeljenja EU Delegacije u Srbiji Dirk Lorenz rekao je da na događajima obično dobijaju zahvalnost budući da je EU vitalni partner Srbije sa više od 300 projekata, najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, ali da danas on treba da zahvali Gradu, gradonačelniku i građanima Zrenjanina, a posebno deci.   
Ukazao je i da je slogan EU „Ujedninjeni u različitosti“ a da se različitost i jedinstvo dobro održavaju na današnjem „Evropskom selu“.
- Zrenjanin to radi godinama i može biti ponosan na sebe, a posebno na to što je ovo inicijativa koju vode deca uz angažovanje šire javnosti -  kazao je Lorenz.

 

 

Evropsko selo je jedinstvena manifestacija u Srbiji, koju je 2012. godine pokrenula OŠ „Mladost” iz Tomaševca, a koja promoviše različitosti evropskih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje država članica EU i njihovih specifičnosti kroz vizuru učenika osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina.

 


Zemlje članice Evropske unije predstavile su sve osnovne škole sa teritorije našeg grada, a na bini su se predstavile Osnovne škole: „Đura Jakšić“ -Estonija, „1. oktobar“ Botoš – Finska,  „Dositej Obradović“ – Francuska, „Bratstvo“ Aradac – Grčka, „Sonja Marinković“ – Irska, „Mladost“ Tomaševac – Italija, „dr Vrebalov“ Melenci – Letonija, „Žarko Zrenjanin“ – Malta, „Servo Mihalj“ Mužlja – Nemačka, „Svetozar Marković Toza“ Elemir – Rumunija, „Bratsvo jedinstvo“ Belo Blato – Slovačka, „Branko Ćopić“ Lukićevo – Španija.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7207/EVROPSKO_SELO_2023_00.jpg