Odjeci Dana pešačenja - Carska bara s okruženjem ima više od 30 kilometara pešačkih staza, preporučene četiri različite ture 

Nakon uspešnog nacionalnog Dana pešačenja, održanog 23. septembra u Zrenjaninu i u još 67 gradova širom Srbije, još jednom je istaknuto da grad Zrenjanin sa okolinom nudi mogućnosti za zanimljiv pešački vikend. Za ljubitelje te vrste boravka u prirodi sve više mogućnosti nudi i Carska bara, s okruženjem, uz vidljive napore novog upravljača - Ustanove “Rezervati prirode” - da taj prostor svake godine obogati novim sadržajima. 
 
 
 
Oko Carske bare moguće je organizovati pešačke ture različite dužine na više od 30 kilometara staza. Nisu sve jednako obeležene, ali se na osnovu priloženih mapa od strane Kluba planinara “Zrenjanin” i Ustanove “Rezervati prirode” može u prirodi lako orijentisati i stići do željenih kontrolnih tačaka. 
 
Početak i cilj svih staza je na ulazu u rezervat, odnosno kod poznatog pristaništa, i prva četiri kilometra vode zajedničkom trasom. Odatle se staze račvaju, tako da kraća varijanta vodi desno, ka Belom Blatu, a duža nastavlja ka obali Begeja, sve do njegove desne obale naspram Perleza. Ukoliko neko želi da pređe svih 30 kilometara, nakon Belog Blata očekuje ga šetnja nasipom između jezera "Koča" i "Mika", potom pored jezera "Koča" sve do susednog Lukinog Sela i obilaska Belog jezera (ribnjaka). 
 
 
S obzirom da neke od pomenutih trasa prelaze granice Specijalnog rezervata prirode, iz Ustanove “Rezervati prirode” preporučuju pešačku turu dužine oko 20 kilometara koja celom trasom vodi kroz rezervat i na čijem će se uređenju dodatno raditi u narednom periodu, uz obeležavanje pešačke i biciklističke staze. To je staza koja se poklapa sa navedenom trasom do obale Begeja kod Perleza, u dužini od oko 10 kilometara, a potom se vraća nasipom na obali, uz ustavu na reci i šumski predeo, sve do popularne “Traktor bare”, na severo-istočnom obodu rezervata.  
 
 
Carska bara, ekološki i turistički biser grada Zrenjanina, iz godine u godinu unapređuje sadržaje i ponudu, a svim našim sugrađanima i gostima ostaje poziv da se upoznaju s mogućnostima boravka u njenom okruženju, ne samo kroz pešačke ture. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7200/Carska_bara_staze_0.jpg