Održan 7. Zrenjaninski polumaraton - manifestacija sporta, rekreacije i zdravlja, dominacija državnog prvaka Borbelja i Ivane Živković

Dečjim trkama kroz glavnu zrenjaninsku ulicu jutros je, na najlepši način, otvorena sportsko-rekreativna manifestacija "Zrenjaninski polumaraton". Sedmo, već tradicionalno izdanje ove ulične trke, okupilo je i ove godine više od 800 učesnika koji su se nadmetali u četiri discipline: polumaratonu, na stazi od 21,1 kilometara, Trci zadovoljstva (7 km), štafetnoj trci (3h7 km) i po prvi put, nordijskom hodanju (7 km).
 
 
 
 
Vremenski uslovi danas su išli na ruku svima koji su uzeli učešće u trkama, ali i publici koja se okupila u centru Zrenjanina i duž staze kojom se trčalo. Sertifikovana trasa polumaratona vodila je poznatim ulicama kroz centar Zrenjanina, preko Malog i "Žutog" mosta, sve do naselja "4. jul" i "Dositej Obradović" i nazad, kroz ulice dr Laze Kostića,  Koče Kolarova i Vojvode Bojovića. Start i cilj bili su na Trgu slobode. 
 
Pobednici polumaratonske trke su prvak Srbije u trčanju na duge staze Đuro Borbelj iz Apatina i Ivana Živković iz Beograda. Borbelj je stazu istrčao u vremenu 1:14:05, dok je Živkovićeva zabeležila rezultat od 1:27:46. Polumaratonsku trku završilo je 239 takmičara, drugo mesto osvojio je Vjačeslav Sokolov iz Novog Sada, a treće član zrenjaninskog Atletskog kluba AS023 Nemanja Đurić, koji je ujedno i najuspešniji domaći takmičar. U ženskoj konkurenciji, drugoplasirana je  Aleksandra Pejić, dok je treće mesto zauzela  Jasna Radivojev.
 
 
 
 
Trku zadovoljstva završilo je 460 učesnika, štafetnu trku 24 i nordijsko hodanje 14. 
 
Sedam kilometara pretrčao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji redovno nastupa na manifestacijama ove vrste, kao član "Zrenjaninskog trkačkog tima". Uz njega, trčao je i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan. Gradonačelnik je i ovu polumaratonsku trku ocenio kao lepu promociju Zrenjanina, s obzirom na učešće brojnih trkača iz drugih gradova, ali, pre svega, kao promociju zdravlja i zdravih stilova života, bavljenja rekreacijom i nekim vidom fizičke aktivnosti, jer je u trkama bilo učesnika svih starosnih doba - od dece do onih u devetoj deceniji života.
 
 
 
 
Upravo u tom kontekstu treba i ovoga puta istaći najstarijeg učesnika, Vladu Stevanovića iz Beograda, koji je još jednom došao u Zrenjanin i uspešno nastupio u Trci zadovoljstva, ovoga puta kao 89-to godišnjak. Poželeli smo mu i da 90. rođendan obeleži nastupom u našem gradu i da ga ponovo vidimo na startu naredne godine. 
 
Ove godine upriličen je na Trgu slobode i zanimljiv prateći program. Uoči starta trke, učesnici i publika uživali su u nastupu orkestra Vojske Srbije, program je, uz muzički šlagvort, vodio popularni Igor Blažević - Prljavi inspektor Blaža, a manifestacija je okončana nastupom grupe "So Sabi".
 
 
 
 
Organizator trke bilo je Sportsko udruženje "Zrenjaninski polumaraton", pokrovitelj Grad Zrenjanin, uz angažovanje javnih službi, sportskih asocijacija - Sportskog saveza grada, Saveza za školski sport i Saveza pedagoga fizičke kulture, dok je generalni sponzor bila kompanija "Gomeks".

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7196/POLUMARATON_2023_0.jpg