Počeo popis poljoprivrede - na teritoriji Zrenjanina angažovano 37 popisivača, do 15. decembra obići će oko 8.500 gazdinstava

Popis poljoprivrede 2023, koji priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, počeo je juče na teritoriji Republike Srbije i trajaće do 15. decembra. Osnovni ciljevi Popisa su: kontinuitet u obezbeđivanju sveobuhvatnog, međunarodno uporedivog, pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, proizvodnja statističkih podataka potrebnih za kreiranje održive agrarne politike i ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, koji obezbeđuje okvir za sprovođenje redovnih statističkih istraživanja usklađenih sa međunarodnim standardima, koja, zajedno sa strukturnim istraživanjima, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.
 
 
Popisom će biti obuhvaćena porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje.
 
Kao neposredni izvršioci u Popisu radiće 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača. Na teritoriji Grada Zrenjanina angažovano je 37 popisivača - 9 u samom gradu i 28 u naseljenim mestima, koji u narednih mesec ipo dana imaju zadatak da posete oko 8.500 gazdinstava i drugih subjekata, obuhvaćenih popisom. 
 
Od 28. septembra do 15. decembra 2023. godine u Republičkom zavodu za statistiku je organizovan rad info-centra sa zadatkom da pruža sve neophodne informacije stanovništvu putem besplatne telefonske linije: 0800 444 005.
 
Na veb-sajtu Popisa popispoljoprivrede.stat.gov.rs mogu se naći sve bitne informacije, kao i  pripremljeni metodološki materijali za sprovođenje Popisa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7198/Popis_baner_0.jpg