Održana Sednica Skupštine grada - odluka o isplati jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola na teritoriji grada Zrenjanina

Skupština
U skladu sa Poslovnikom Skupštine grada Zrenjanina, po hitnom postupku sazvana je i danas održana 33. sednica Skupštine grada Zrenjanina. Predsedavao je Čedomir Janjić, a sednica je obuhvatila samo jednu tačku Dnevnog reda, što je bio i razlog za kraći rok njenog sazivanja - odluku o isplati jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
 
 
 
Ovom odlukom utvrđuje se pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 10.000,00 dinara svim učenicima srednjih škola na teritoriji grada Zrenjanina, koji su državljani Republike Srbije. Sredstva neophodna za realizaciju ove odluke, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju preneće gradu Zrenjaninu, koji će novčanu pomoć uplatiti na račun otvoren kod poslovne banke, jednog od roditelja, staratelja, hranitelja ili punoletnog učenika, ukoliko ga poseduje. Učenici su u svojim školama dobili obrasce koje popunjavaju i predaju razrednim starešinama, a isplata je najavljena tokom narednih desetak dana.
 
 
 
 
Komentarišući ovu odluku, koju je Skupština grada usvojila većinom glasova, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da je ovakav način pomoći ili subvencija za određene kategorije stanovništva uobičajen i u zemljama Evropske unije. On se zahvalio odbornicima što su se odazvali pozivu za hitnu sednicu, i na taj način doprineli da se što efikasnije realizuju mere koje sprovodi Vlada Republike Srbije.
“Još jedan pokazatelj privrednog razvoja Republike Srbije jeste mogućnost da se pomogne građanima Srbije i ovo je još jedna od mera Vlade, ovoga puta usmerena ka učenicima srednjih škola. Skupština grada izglasala je mogućnost da se prenesu finansijska sredstva iz republičkog budžeta, odnosno nadležnog ministarstva, u budžet Grada Zrenjanina, iz kog će se novac uplatiti roditeljima ili starateljima dece. Sigurno će ova mera mnoge obradovati, kao prilika da učenici sebi nešto kupe, da se edukuju, iskoriste za neko putovanje, svako će se opredeliti na koji način da novac iskoristi ”, rekao je Santovac. 
 
Zamenik gradonačelnika najavio je i održavanje naredne sednice, kako je planirano, za naredni petak, 8. decembar, kada bi odbornici trebalo da odlučuju o predlogu budžeta za narednu godinu. Prethodno će saglasnost na predlog odluke dati i Gradsko veće. 
“Budžet će biti znatno veći naredne godine, posebno zbog prihoda koji ulaze u njega od  strane viših nivoa vlasti, republičkih i pokrajinskih i omogućiće da se grad Zrenjanin infrastrukturno razvija u narednom periodu, ali i da se iskaže briga o svim kategorijama stanovnika”, istakao je Santovac.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7293/SKUPSTINA_GRADA_30_11_2023_0.jpg