Gradonačelnik s direktorima zdravstvenih ustanova: skoro 200 miliona dinara uloženo u zdravstvo u protekloj godini, najavljene nove investicije

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa članom Gradskog veća dr Miletom Kovačevićem, održao je danas radni sastanak s direktorima gradskih zdravstvenih ustanova. Sastanku su prisustvovali direktor Opšte bolnice “Đorđe Joanović” dr Igor Kitaresku, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove MSc prof. Srđan Kalnak, direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” dr Ivana Cvetićanin Zogović i direktor Doma zdravlja Zrenjanin dr Milan Miljuš. Razgovaralo se o funkcionisanju zdravstvenih ustanova, značajnim ulaganjima u prethodnoj godini, a najavljene su i nove investicije i mere podrške Grada Zrenjanina unapređenju zdravstvene zaštite. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da su ulaganja u zdravstveni sistem grada Zrenjanina iz različitih izvora u prethodnoj godini dostigla gotovo 200 miliona dinara, što je rekordan iznos koji će značajno doprineti radu ovdašnjih zdravstvenih ustanova. Posebno je pomenuo investicije u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović”, koje čine najveći deo ukupnih investicionih sredstava na nivou grada u toj oblasti, a finansirane su pretežno iz pokrajinskih izvora.
“Po prvi put u svojoj istoriji, bolnica je dobila magnetnu rezonancu, aparat za najprecizniju dijagnostiku vredan preko 43 miliona dinara, zatim digitalni mamograf, laparoskopski stub i autoklav namenjen za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, kao i druge vredne aparate i opremu. Višemilionska sredstva uložena su i u građevinske i zanatske radove, u bolnici i objektima Doma zdravlja. Vredne donacije stigle su i od kompanije NIS, u okviru projekta “Zajednici zajedno”, ali i kroz zajednička ulaganja s gradom. Na ovaj način nabavljen je, između ostalog, najsavremeniji transportni respirator za intenzivnu negu, dodeljen Službi hitne medicinske pomoći, aparat vredan skoro tri miliona dinara, kakav zrenjaninsko zdravstvo do sada nije imalo”, rekao je gradonačelnik. 
 
Istakao je i ulaganja u kadrove, kao izuzetno važna za dalji rad zdravstvenih ustanova i najavio mere podrške Grada Zrenjanina.
“Opštoj bolnici je u toku 2023. godine odobren prijem na neodređeno vreme za 109 zaposlenih radnika, od čega 20 doktora medicine i 65 medicinskih sestara i tehničara. Takođe, bolnica je uputila deset doktora medicine na zdravstvene specijalizacije i jednog doktora specijalistu na subspecijalizacije. Grad Zrenjanin će, kao novu meru podrške, dodatno stimulisati lekare opšte prakse za rad u ruralnim sredinama, odnosno ambulantama u naseljenim mestima”, objasnio je Simo Salapura
 
 
Direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” dr Ivana Cvetićanin Zogović najavila je investicije u toj zdravstvenoj ustanovi i značajne radove na sanaciji objekta, prve takve vrste nakon više od dve decenije.
“Od strane Pokrajinske vlade dobili smo 23 miliona dinara za sanaciju krova, radovi počinju sledeće nedelje i po ugovoru bi trebalo da se završe u maju. To je prva faza radova, nakon kojih planiramo renoviranje enterijera drugog sprata, a u budućnosti i kompletnog objekta - prvog sprata, prizemlja i fasade objekta, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, kazala je dr Cvetićanin Zogović, nakon današnjeg radnog sastanka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7345/SASTANAK_ZDRAVSTVO_0.jpg