Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije" - Zrenjanin Nacionalna prestonica kulture 2025. godine

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog Odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Kako se navodi, na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti.
U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

 

 

Komisija je ocenila da Program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ – posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata. Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.


Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.
Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7378/min_kulture.jpg