Dvadeset pet godina od NATO agresije na našu zemlju - Dan sećanja na stradale, imena 1139 poginulih na ekranu na Gradskoj kući 

Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju obeležava se danas širom Srbije, 25 godina nakon što je 24. marta 1999. godine počela agresija na našu zemlju, tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. U Zrenjaninu je služen pomen i položeno cveće na spomenik stradalim u ratovima devedesetih godina, a sinoć i danas, na velikom led-ekranu postavljenom na balkonu Gradske kuće, ispisana su imena 1139 žrtava agresije, kao i poginulih na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998-2004. godine. Zrenjanin je jedan od gradova u našoj zemlji koji je omogućio ovakav vid podsećanja na herojski otpor branilaca otadžbine i pomen žrtvama agresije.
 
 
 
 
Vence su na spomenik poginulim pripadnicima vojske, policije i dobrovoljcima iz našeg grada položili predstavnici Banatske brigade, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, udruženja ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera, ratnih i policijskih veterana, Organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR, veterana 63. padobranske brigade, gradskog odbora SNS, kao i članovi porodica poginulih boraca. Pomen je služio Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu. 
 
 
 
 
U delegaciji Grada Zrenjanina bili su gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov. Delegaciju Srednjobanatskog upravnog okruga predvodio je načelnik Predrag Rađenović, a delegaciju Banatske brigade major Rade Daljević, koji je i govorio o razmerama NATO agresije, herojskom otporu branilaca, evocirao sećanja na stradale i poručio da je aktuelnost tih događaja večna.
“Iako opremljeni manje savremenim naoružanjem, imali smo prednost nad agresorom, visoki moral, spretnost i stručnost. Pripadnici vojske, ali i naroda, branili su zemlju svim raspoloživim sredstvima i izborili naizgled nemoguće. Ne možemo i ne smemo zaboraviti eksplozije, rušenja, ubijanje, stradanje. Naša je dužnost i obaveza, zbog naraštaja koji dolaze, da teške trenutke NATO agresije sačuvamo od zaborava, kroz 24. mart, i očuvamo uspomene na one koji nisu sa nama, u želji da se takvo vreme nikada više ne ponovi", kazao je Daljević. 
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnim na ceremoniji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je od NATO agresije proteklo “dvadeset pet godina sećanja, tuge i ponosa”. 
“Sećanja, koje ne sme da izbledi, tuge za stradalima i ponosa što su naš slobodarski narod i njegova vojska i policija hrabro stali naspram udružene sile koja je kukavički, iz vazduha, napadala našu teritoriju punih 78 dana”, istakao je i ukazao da se posebno sećamo naših stradalih sugrađana. Njih pedeset trojica poginula su u ratnim sukobima devedesetih godina, od kojih  devetorica tokom NATO agresije, u proleće 1999. godine.
 
 
 
 
“U prilog našem negovanju sećanja na poginule sugrađane, u proteklom periodu idu i tri momenta, tri događaja kojima je Grad Zrenjanin dao snažnu podršku i u njima učestvovao - ulica u Stajićevu zvanično je ponela ime vojnika Slaviše Kepića, a obeležavanju godišnjice pogibije starijeg vodnika prve klase Save Erdeljana prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević. Time je i država poručila da su ovi ljudi heroji i da se njihovoj žrtvi mora ukazivati svako poštovanje. Takođe, u našem Udruženju ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca otvorena je spomen-soba posvećena poginulim i preminulim borcima. Kroz ovakve aktivnosti i dešavanja, baš kao što je i ovo današnje, simbolično odajemo poštu i ukazujemo počasti i svim ostalim sinovima otadžbine iz našeg grada”, rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Dodao je i da se Srbija, Vojvodina, Banat i Zrenjanin, četvrt veka nakon NATO agresije, danas najbolje brane investicijama i razvojnim projektima u mnogim oblastima - privrednim napretkom, zapošljavanjima, novim autoputevima i unapređenjem infrastrukture.
“Istoriju moramo poštovati, izvlačiti iz nje pouke i iskustvo, baš kao što događaje iz 1999. godine ne smemo da zaboravimo. Da oprostimo možemo, da zaboravimo nećemo i ne smemo”, poručio je na kraju obraćanja gradonačelnik Salapura.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7406/DAN_SECANJA_2024_0.jpg