Međunarodni dan energetske efikasnosti – Grad Zrenjanin i Republika za poboljšanje mera energetske efikasnosti u našem gradu u poslednje tri godine izdvojili 80 miliona dinara

Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležava se danas, 5. marta, a osnovni cilj jeste  podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.

Kada je reč o unapređenju mera energetske efikasnosti Grad Zrenjanin može se pohvaliti uspešno realizovanim projektima koje sprovodi zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

 

 

Kako je nedavno, prilikom uručenja ugovora korisnicima koji su dobili sredstva na Konkursu za unapređenje energetske efikasnosti kroz energetsku sanaciju domaćinstava, istakao gradonačelnik Simo Salapura Grad Zrenjanin te mere sprovodi već treću godinu.

Ukazao je i da su Grad Zrenjanin i Republika za te tri godine izdvojili čak 80 miliona dinara.
Učešće 715 domaćinstava koja su ostvarila pravo na subvencije je oko 110 miliona dinara, tako da ukupno uložena sredstva za mere energetske efikasnosti u gradu Zrenjaninu iznose blizu 190 miliona.

Subvencije su iskoristili i stanari stambene zgrade u ulici Milana Stanivukovića 17,  na kojoj su upravo završeni radovi na postavljanju izolacije na spoljnim zidovima. 

 

 

Prepoznajući benefite, među kojima je i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu, kao i uštede koje se tim merama ostvaruju, Grad će nastaviti u tom pravcu i obezbeđivati subvencije koje će doprinositi boljoj i ekonomičnijoj upotrebi energije.

Podsećanja radi, bespovratna sredstva dodeljivana su za zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas, zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi, zamenu postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, kao i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode i ugradnju solarnih panela i prateće instalacije.

 


  
Pored unapređenja mera energetske efikasnosti, Zrenjanin je, kako je objavila Elektroprivreda Srbije, u nekoliko navrata bio na listi gradova u kojima je ostvarena najveća ušteda električne energije, odnosno smanjenje potrošnje čemu su zasigurno doprinele i mere energetske efikasnosti koje su sprovedene u zrenjaninskim domaćinstvima, ali i racionalna potrošnja.  


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7385/energetska_dan.jpg