Povodom raspisivanja novog konkursa za razvoj umetničkih i starih zanata i poslova domaće radinosti gradonačelnik posetio Gizelu Nemet koja se bavi izradom sveća

Raspisivanje novog konkursa Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, bio je povod današnje posete gradonačelnika Sime Salapure  vlasnici voskarske radionice i trgovine, „Biolife plus“ Gizeli Nemet.

 


Gizela je pravo na bespovratna sredstva ostvarila na prvom takvom konkursu, koji je gradonačelnik raspisao prošle godine, zajedno sa još šest preduzetnika koji su konkurisali.

Inače, današnja poseta bila je i prilika da se  ukaže na to da je Zrenjanin grad u kome se neguju različitosti, multikulturalnost i međusobna tolerancija i da se svim građanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru čestita praznik.

 

 

Gradonačelnik Salapura je  ukazao da je u razvoj preduzetništva i starih zanata u poslednje tri godine Grad Zrenjanin opredelio više od 20 miliona dinara.
- Prošle godine, kada je konkurs raspisan prvi put, opredelili smo 2 miliona dinara za podršku starim zanatima i podršku domaćoj radinosti i evo nas danas upravo tim povodom u poseti Gizeli Nemet koja pravi umetnost od voska. To su različiti proizvodi i ovde smo da vidimo kako sve to funkcioniše, da se raspitamo da li i šta je potrebno kako bi uslovi bili unapređeni  u narednim konkursima – rekao je gradonačelnik.

 

 

Naglasio je da će već sledeće nedelje biti raspisan konkurs za stare zanate i poslove domaće radinosti.
- Pozivam sve zainteresovane da isprate vest o tome na sajtu grada, da konkurišu i ostvare pravo na bespovratna sredstva od Grada Zrenjanina. Visina sredstava koju smo za to opredelili iznosi  2 miliona dinara, kao i prošle godine kada je sedam korisnika dobilo sredstva za razne namene, odnosno za nabavku repromaterijala, alata potrebnih za izradu starih umetnina i proizvoda u skladu sa uslovima tog konkursa – rekao je gradonačelnik Salapura i poručio da će konkurs biti otvoren dve nedelje.

 

 

Podsetivši da je Zrenjanin multikulturalna, multinacionalna i multikonfesionalna sredina rekao je da je današnja poseta bila drugačija u odnosu na uobičajene radne posete.
- U ovoj kući, ali i u mnogim domovima na teritoriji Mesne zajednice „Mužlja“ obeležava se Veliki petak, a mi jesmo jedinstven grad po tome da se međusobno podržavamo i u skladu sa tim želim da čestitam svim vernicima koji slave  Uskrs ovog vikenda i da im poželim radost i blagostanje  - poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

 


Gizela Nemet kaže da je oduvek volela sveće i da je to jedan od razloga zbog kog je i počela da se bavi izradom sveća.
- Htela sam da napravim svoje sveće, jedinstvene, jer me one pravljene pomoću kalupa nisu previše privlačile. Kada sam osmislila način, naručila sam vosak i napravila prvu sveću i tako je sve krenulo u tom pravcu – rekla je ona.

 


Za takvu izradu sveća kreativnost je svakako potrebna, navela je, a najčešće se koriste kao mirišljava dekoracija enterijera.
- Veoma sam zadovoljna i zahvalna na pomoći Grada Zrenjanina i to mi je pomoglo da cene mojih proizvoda budu pristupačnije budući da sam bespovratna sredstva iskoristila za nabavku repromaterijala, a ideja Grada da pomogne na takav način, putem konkursa, je odlična – ocenila je Gizela Nemet. 

 

 

   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7414/POSETA_GIZELA_UKRASNE_SVECE_00.jpg