Gradonačelnik u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić“: Uzorna obrazovna ustanova, uskoro rekonstrukcija kotlarnice, investicija vredna 26 miliona dinara

Gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas, zajedno sa pomoćnicom gradonačelnika Snežanom Vučurević, Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić“ koja je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ ocenjena najvećom ocenom i nagrađena velikom zlatnom medaljom u oblasti kvaliteta rada obrazovno – vaspitnih ustanova.

 

 

Tokom današnje posete gradonačelnik je u pratnji direktorke škole Biljane Jovanov, između ostalog, obišao školsku biblioteku, kabinete za informatiku, fiskulturnu salu i uređen prostor u kome se odvija produženi boravak za šezdesetak učenika.

-  Prvi razlog današnje posete jeste poseta uzornoj ustanovi obrazovanja u našem gradu koju pohađa 620 dece u 26 odeljenja i da praktično pohvalimo, istaknemo i čestitamo na velikoj zlatnoj medalji koja je dobila ova škola na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja, kao i da porazgovaramo sa zaposlenima u ovoj osnovnoj školi. Naravno, da vidimo kako i na koji način možemo da unapredimo rad ove škole. Najpre želim da pohvalim inicijativu rukovodstva škole i direktorke koja ne samo da se oslanja na sredstva koja daje Grad i koja nikada nisu dovoljna, obzirom da Grad u svom delokrugu nadležnosti koje ima plaća i materijalne troškove i održavanja za sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Zrenjanina. Podsetiću da je najmlađa osnova škola 1980. godište na teritoriji našeg grada i da su troškovi za održavanje izuzetno veliki kada su u pitanju objekti ovakvog tipa. Dakle,  ova škola nije čekala samo sredstva Grada već je okrenuta i ka eksternim izvorima finansiranja putem projekata i konkursa Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata i  donacija raznih kompanija, dobroj saradnji sa roditeljima koji su, što je i normalne prirode, dali svoj doprinos za funkcionisanje ove škole – rekao je gradonačelnik Salapura.

Ocenio je da je sve to praktično model koji bi trebalo da prate sve ostale škole i subjekti - zajednički uz sredstva grada, sopstvena sredstva iz projekata i da se na taj način poboljšaju uslovi obrazovanja u našem gradu.

 

 

- Drugi i najvažniji deo današnje posete jeste ono što najavljujemo za naredni period, najverovatnije tokom letnjeg raspusta, to je rekonstrukcija kotlarnice sa izgradnjom hidrantske mreže u ovoj školi, a ukupna vrednost investicije je 26 miliona dinara. Biće to pojedinačno najveća investicija koju ćemo uložiti u osnovnu školu. Naravno, moramo da idemo korak po korak kako bi smo školu doveli do te optimalne energetske efikasnosti. Inače, ova škola je jedina i prva škola u Srbiji koja ima geotermalni sistem hlađenja i grejanja, što je bila donacija od strane Evropske unije i obzirom na ovakve uslove i na veliku površinu škole, 3.610 kvadratnih metara, to nije dovoljno, a budući da imamo stari sistem koji treba da se održava, kotlarnicu, tačnije kotao koji mora da se rekonstruiše, jer istekao je vek trajanja i prosto, to su neke prirodne stvari koje moraju da se rade - rekao je gradonačelnik uz napomenu da je protekle zime zbog problema sa grejanjem moralo doći do prilagođavanja nastave, a da će realizacijom velike investicije od 1. septembra, a najkasnije sledeće godine kada škola slavi jubilej, 65 godina rada biti rešen problem grejanja.

 


Direktorka škole, Biljana Jovanov kazala je da su počastvovani današnjom posetom, ali i podrškom uspesima obrazovno vaspitnih ustanova.
- Naša škola je na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja u delu vrednovanja kvaliteta obrazovno vaspitnih ustanova nagrađena velikom zlatnom medaljom, ponosna sam jer je to zapravo kruna jednog timskog rada, požrtvovanosti, profesionalnosti,  posvećenosti, ljubavi prema deci i ovoj plemenitoj profesiji. Zapravo, ovo će nam biti podstrek za dalje jer kao što znamo obrazovanje je jedino dobro i najmoćnije dobro kojim možemo menjati svet, a podstaknuti ovim priznanjem trudićemo se da nastavimo stepenik više, da nove izazove savladavamo sa još većom lakoćom, sa još većim entuzijazmom da bismo ostvarili svoje postavljene ciljeve – rekla je ona.
Ukazavši još jednom da je ponosna na sve uspehe i rezultate učenika, učitelja i  nastavnika te škole i da joj upravo to daje volju da tako hrabro, sa puno elana i pozitivne energije, savladava sve prepreke.

 

 

- Sadašnjica pred vas postavlja svakojake izazove i trudimo se da zajedničkim snagama savladamo sve te poteškoće, a jedna od poteškoća kao što je gradonačelnik rekao jeste grejanje. S obzirom da je škola izgrađena 1960. godine i da od 1985. godine imamo kotlove na gas koji su dotrajali,  došlo je vreme za rekonstrukciju. Hvala Gradu, Pokrajini, hvala našim saradnicima i prijateljima jer samo tako, zajednički i udruženi, možemo prevazići ovu poteškoću i nadam se da ćemo za sledeću grejnu sezonu obezbediti sve što je potrebno – navela je direktorka škole „Dr Jovan Cvijić“ Biljana Jovanov.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7422/POSETA_OS_JOVAN_CVIJIC_0.jpg