Održana svečanost povodom obeležavanja značajnog jubileja - pedeset godina postojanja Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je danas, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin, svečanosti organizovanoj povodom obeležavanja pedeset godina postojanja te visokoškolske ustanove u našem gradu.

Svečanosti, koja je započela državnom himnom Srbije i studentskom himnom, prisustvovali su i predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, novosadskog Univerziteta, profesori i predstavnici brojnih fakulteta, privrednog sektora i institucija iz našeg grada kao i bivši i sadašnji studenti.   

 

 

 

Dekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin" Zrenjanin prof. dr Milan Nikolić obraćajući se gostima kazao je da je veoma teško u jednom obraćanju opisati i predstaviti sve ono što je urađeno i šta se dešavalo na Fakultetu za ovih pedeset godina postojanja, kao i ono što je aktuelno u ovom trenutku.
- U proteklih pedeset godina postojanja Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin" Zrenjanin ostvareni su brojni značajni rezultati i uspesi u obrazovanju, nauci i saradnji sa društvenom zajednicom i privredom. Obaveza nas zaposlenih na našem Fakultetu je da uvek poštujemo svoje prethodnike, koji su dali veliki doprinos napretku i dostignućima Fakulteta, kao i da vredno radimo u sadašnjosti, kako bismo našim naslednicima ostavili što bolji Fakultet, koji će oni dalje razvijati – rekao je između ostalog Nikolić.

 

 


Prisutnima se obratila i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Republike Srbije - prof. dr Marijana Dukić Mijatović.
- Sve vas srdačno i sa radošću pozdravljam ovde danas u Zrenjaninu prenoseći poruku da je za nas svaka visokoškolska ustanova koja se nalazi u Republici Srbiji, od krajnjeg severa do krajnjeg juga, od istoka do zapada, jednako bitna. Trudimo se da podržimo sve ove visokoškolske ustanove i da naši mladi koji se nalaze i koji žive u različitim sredinama imaju pristup visokoškolskom obrazovanju, jer jedino je obrazovanje to koje je moto razvoja našeg društva i naravno ono što mi u Ministarstvu prosvete stalno ističemo, taj moto znanja je moć – rekla je Dukić Mijatović ukazujući na važan hronološki pristup u govoru dekana Tehničkog fakulteta, i činjenici da je 1974. godine osnovan kao Pedagoški tehnički fakultet, što se vremenom i osavremenjavanjem,  razvojem digitalizacije i informaciono- komunikacionih tehnologija zaboravlja, budući da i na visokoškolskim ustanovama akcenat treba da bude na pedagogiji i na vaspitanju studenata.
Čestitajući jubilej, Dukić Mijatović je izrazila zadovoljstvo što Fakultet ima atraktivne studijske programe vezane i za saradnju sa naftnom industrijom Srbije, da je to njegova velika prednost i da na taj način u velikoj meri doprinosi ozicioniranju Univerziteta u Novom Sadu.

 

 

Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Katarina Kovačević je upućujući čestitke poželela da i budućnost ovog fakulteta bude upravo onakva kakvom su je osmislili.
- Vrednujući znanje kao najveći kapital društva Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost svesrdno podržava rad visokoškolskih ustanova kroz niz odobrenih i naravno realizovanih projekata. Kada je u pitanju projektno finansiranje i sufinansiranje drago mi je što mogu da kažem da smo u periodu od 2016. do 2023. godine izdvojili preko 57 miliona dinara upravo kao pomoć Tehničkom fakultetu – rekla je ona istakavši da će taj sekretarijat i u ovoj godini pomoći u adaptaciji centralnog hola glavne zgrade sa 3,8 miliona dinara, kako su im se svojim zahtevom i obratili, a doprineće i opremanju računarske učionice sa predviđenih 2 miliona dinara.

 

 

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da jedna od najvažnijih prednosti kada se pregovara sa stranim i domaćim investitorima, jeste to da grad Zrenjanin ima zaokružen sistem obrazovanja kada su u pitanju akademske i strukovne studije.
- Upravo je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ jedan od nosilaca stubova privrednog razvoja grada Zrenjanina i ovom prilikom želim da čestitam 50 godina postojanja i naravno istaknem sve ono što oni rade, a kada je u pitanju grad Zrenjanin. To su programi stručne prakse, to je zajedničko obrazovanje, Sajam obrazovanja i karijere, učešće profesora u radu Zelenog saveta grada Zrenjanina, učešće u oblasti sporta i drugih programa koji ovde na Fakultetu rade, kao i u oblasti humanosti – rekao je gradonačelnik Salapura.

Posebno je istakao da je to jedini fakultet u Srbiji gde mogu da se školuju kadrovi na smeru za inženjere za eksploataciju nafte i gasa.
- Ono što su oni videli pre gotovo 45 godina, dakle pet godina nakon osnivanja, jeste upravo ta vizija da će moderne tehnologije, da će informacione tehnologije biti nešto što je budućnost i evo, upravo danas, svedočimo tome. Zrenjanin je danas i centar okupljanja najeminentnijih predstavnika digitalne zajednice na desetom izdanju „Digitalk“ konferencije u našem gradu i sigurno da veliki doprinos u tome i u budućnosti ima i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin.

 


U nastavku svečanosti govorio je i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić koji je ukazao na veliko poštovanje prema ovoj instituciji – Tehničkom fakultetu, kao i profesorima sa kojima je sarađivao.
Madić je, govoreći o značaju Fakulteta, ukazao i na činjenicu da i pored depopulacije zrenjaninski fakultet, dodajući nove programe, uspeva uspešno da radi i da, između ostalog,  deci rođenoj u Zrenjaninu omogućava da studiranje u svom gradu.

Student prodekan Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin" Zrenjanin - Marko Stojanov je mišljenja da jubilej ne bi mogao imati ovakvu težinu da sve ove godine studenti nisu postizali uspehe na profesionalnom polju, a takođe da tih uspeha ne bi bilo da ih do njih nisu vodili njihovi profesori.
Video čestitku povodom značajnog jubileja uputio je danas i prorektor za međunarodnu saradnju Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ u Moskvi Aleksander Maksimenko.

 

 

Na kraju svečanosti uručene su i zahvalnice, među kojima i Zahvalnica Gradu Zrenjaninu za uspešnu saradnju i doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, uručena gradonačelniku Salapuri.

 

 

U muzičkom delu svečanosti nastupala je Muška vokalna grupa „Pannonica“ - dirigent Zorica Kozlovački, a glumac zrenjaninskog pozorišta „Toša Jovanović“ Dragan Đorđević govorio je odlomke iz knjige „Sa pašnjaka do naučenjaka“  Mihajla I. Pupina.    

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7441/50_GODINA_FAKULTETA_00.jpg