Perlez treća odrednica ovogodišnje aktivnosti “Da nam sela budu bliža” - samoinicijativa meštana, uz pomoć grada, daje vidne rezultate 

U sklopu trećeg ciklusa akcije „Da nam sela budu bliža“, gradonačelnik Simo Salapura danas je sa svojim saradnicima – zamenikom Sašom Santovcem i predstavnicima komunalnih preduzeća, posetio danas Perlez.
 
Poseta je započela radnim sastankom u prostorijama Mesne zajednice „Perlez“ gde su tokom razgovora sa predstavnicima te mesne zajednice i Saveta mesne zajednice sumirani rezultati rada realizovani tokom prethodne godine. Tom sastanku prisustvovala je i Bojana Žmirić, odbornica u Skupštini grada, iz tog mesta. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je zatim obišao školu i park gde je bio u prilici i da razgovara sa mališanima iz vrtića i škole koji su se tu zatekli, a u nastavku posete Perlezu obišao je i stadion Fudbalskog kluba „Vojvodina 1928“ gde je treneru tog kluba uručio lopte. 
- Perlez je treća stanica u okviru trećeg ciklusa akcije „Da nam sela budu bliža“ i kao i uvek konstruktivan razgovor sa Savetom mesne zajednice. Savet je konstituisan  pre godinu dana, a za to vreme imali su mnogo inicijativa i akcija, koje su radili samostalno, ali naravno i veliki broj akcija u kojima učestvuje i Grad Zrenjanin – kazao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Ukazao je da je između dve posete tom selu realizovana najveća investicija - asfaltiranje Ulice Radoslava Panića, ukupno 3.200 kvadrata nove asfaltne podloge za tu veoma važnu i prometnu ulicu na teritoriji mesne zajednice.
- Obišli smo danas i školu gde postoji rad vrtićkih i jaslenih grupa, a iskazana je potreba za zapošljavanje još jednog vaspitača, budući da su grupe popunjene i da stvarno ima veliki broj dece u ovoj školi. U školskom dvorištu ćemo, preko sredstava iz projekta Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, izgraditi jedno novo dečije igralište kako bi se upotpunio taj deo oko objekta i vrtića u izuzetnom parku, gde je podignut i paviljon Isidore Žebeljan, naše poznate kulturne poslenice i umetnice iz Perleza. To naravno povezujemo i sa prestonicom kulture za 2025 godinu, zajedno sa Kulturnom stanicom „Mlin“, gde se baštini stara industrijska zaostavština, a koja je u prošloj godini imala niz kulturnih programa, što doprinosi promociji i ovog mesta i grada Zrenjanina. 
 
 
 
 
Govoreći o delu posete fudbalskom klubu rekao je da je fudbalski teren, u okviru mesne zajednice Perlez, u ingerenciji javne ustanove Sportski objekti, kao i da se razgovaralo o aktuelnoj poziciji FK „Vojvodina“ na tabeli u ovoj sezoni, rangu Vojvođanska liga - istok. 
- To je jedan od tri najuspešnija kluba na teritoriji grada, trenutno su prvi na tabeli i očekuje se njihov ulazak u Srpsku ligu. Razgovaramo o investiciji, izgradnji neophodne ograde, a to ćemo se potruditi da sa sredstvima iz pokrajinskih izvora  i finansiranja sopstvenim sredstvima, to i realizujemo u drugoj polovini godine – rekao je on.
 
Ukazavši na izuzetno dobru saradnju sa Mesnom zajednicom „Perlez“, zaključio je da je u konstruktivnoj priči o prioritetima jasno naznačeno šta je to što bi još trebalo uraditi.
- Podsetio bih i da se ovde radi i zona škole, u pitanju bezbednost saobraćaja, dakle u toku su radovi na postavljanju ograda i ležećih policajaca, a iskazana je potreba za asfaltiranjem još jedne ulice na teritoriji mesne zajednice. Što se tiče ekologije i ekoloških problema, moramo se svi uključiti, pre svega moramo da podignemo sopstvenu svest o tome koliko je bitno da znamo da niko drugi ne zagađuje okolinu, to radimo mi, dakle meštani Perleza, i mi koji živimo u ovom gradu. Moramo svi zajedno voditi malo više računa o tome jer su ogromna sredstva uložena za čišćenje divljih deponija. Kada govorimo o  ekologiji, napomenuo bih da je izgrađen projekat za kanalizacionu mrežu, dobijena je građevinska dozvola i sada tražimo izvore finansiranja za ovu ne malu investiciju koju sigurno grad ne može sam da realizuje – naveo je još gradonačelnik Simo Salapura.
 
 
 
 
Predsednica Saveta mesne zajednice Dejana Marjanac kazala je da je gradonačelnik prilikom svake posete tom selu imao sluha za njihove probleme. 
- Odrađeno je sve što smo se prošli put dogovorili, ostale su dve-tri ključne stvari za koje moramo sačekati i mi, a nadamo se biće to odrađeno do sledeće posete, reč je o renoviranju i adaptaciji mesne kancelarije, fudbalsko igralište i teren se završavaju najkasnije do jeseni. Asfaltirane su najduže ulice u Perlezu, a ostalo je još par ulica koje bi trebalo asfaltirati, jedna od glavnih stvari koja bi nam zaista značila jeste kanalizacija i to svaki put napominjemo, sada je projekat i završen – rekla je ona.
 
Inače, Perležani se često organizuju i samostalno sprovode akcije kako bi ulepšali svoje selo, a kako je navela Marjanac, ljudi se u veliko broju odazivaju, ali im je ponekad potrebna pomoć u materijalu, za šta podršku pruža Grad Zrenjanin.
 
Radovan Avramov - Barta, sekretar FK „Vojvodina 1928“, kazao je da je pored fudbalera koji igraju u seniorskoj ligi ovde trenira i veliki broj dece koji su zauzeli treće mesto u pionirskoj ligi, a ovde su i „petlići“, koji igraju uglavnom prijateljske utakmice, a postoji i škola fudbala.
 
 
 

  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7426/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_PERLEZ_0.jpg