Zrenjanin Prestonica kulture Srbije 2025. godine - održan prvi radni sastanak operativnog tima koji će sprovoditi pripreme za realizaciju programa

Sredinom prošle nedelje potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisali su ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine, a već danas održan je i prvi radni sastanak operativnog tima koji će sprovoditi pripreme za realizaciju programa predviđenih u sklopu tog projekta.

 

 

Gradonačelnik Salapura podsetio je još jednom da je titula prestonice kulture za 2025. godinu veoma značajna za naš grad i to ne samo kada je reč o kulturi i bogatom programu koji će tokom tog perioda biti predstavljen, već i zbog značajnih infrastrukturnih projekata koji će biti realizovani.
Naveo je da Zrenjanin zaslužuje da ponese titulu Prestonica kulture Srbije kako zbog bogate i kvalitetne kulturne ponude, tako i zbog brojnih kulturnih stvaralaca u različitim oblastima. 

 


 

Koordinator projekta Darko Polić iznoseći detalje današnjeg sastanka rekao je da je time, u smislu sprovođenja priprema praktično počela realizacija projekta Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, a završava se svečanim otvaranjem 21. marta 2025. nakon čega će uslediti i realizacija više od stotinu programa.

- Naš današnji zadatak jeste da ustrojimo način rada, definišemo pozicije svih koji su učestvovali u ovom procesu, naravno, uz podršku ljudi koji imaju i više iskustva u sličnim projektima, nacionalnim i evropskoj prestonici kulture. Svi oni će biti jedan tim grada Zrenjanina koji će sa tih, danas definisanih pozicija, realizovati te pripreme – rekao je Darko Polić.

 

 

Kako je naveo, u aplikacionoj knjizi koja je nagrađena titulom navedeno je na desetine projekata koje sada treba „programirati“, odnosno, da se od ideje od par rečenica i okvirnog budžeta koji se u toj knjizi nalazi napravi „pravi projekat“.

 

 

- To nije ni malo lako, pre svega zato što su standardi programa i projekata u oblasti kulture znatno viši u odnosu na ono na što smo navikli, oni su u Beogradu, jer je to prestonica, sa najviše institucija kulture, veoma visoki, u Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture ti standardi su se znatno popeli na lestvici. Grad Čačak, kao prva srpska prestonica takođe je pratio taj trend, grad Užice će to nastaviti, a od Zrenjanina se očekuje još i više, tako da, možda grubo zvuči, nema više starog, počinjemo sa novim ciklusima. To će možda biti i nekomforno, to će biti osvajanje novih teritorija jer nismo se s time na taj način susretali. Ono što je lepo reći jeste da će od stotinak tih ideja i projekata, kao i onih koji će dodatno biti uvršteni raspisom konkursa za 2025. godinu i pozivom udruženjima koji se bave kulturom da se pridruže, do desetak projekata biti oni koji će biti najveći, najzahtevniji i nacionalno najvidljiviji, ali i najprivlačniji u smislu ne samo kulture već i turistički, zabavni, za najširu publiku kako bi se kultura približila što širem sloju ljudi, ne samo kao konzumenata nego i učesnika – rekao je Polić ukazujući da su sve to izazovi, ali da će svi koji učestvuju u pripremi doprineti da Zrenjanin ponudi najbolje.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7416/RADNI_SASTANAK_PRESTONICA_KULTURE_2025_0_00.jpg