Treći ciklus akcije "Da nam sela budu bliža" u Banatskom Despotovcu - u prethodnom periodu uloženo blizu 15 miliona dinara u objekte javne namene

Gradonačelnik Simo Salapura, sa svojim saradnicima,  posetio je danas Banatski Despotovac.
Poseta je organizovana u sklopu trećeg ciklusa akcije „Da nam sela budu bliža“  i tim povodom održan je sastanak u Mesnoj zajednici „Banatski Despotovac“ kome su prisustvovali: Krstan Mitrović, predsednik Saveta MZ, Tanja Lošić- sekretar Saveta MZ, Milan Stojičić, zamenik predsednika MZ, Božidar Konjik, odbornik, članovi Saveta MZ Mirko Jurić i Saša Kaurin, Nebojša Marijanac, poljočuvar, Damir Kravarušić, predsednik lovačkog udruženja,  Borislav Stojić, sveštenik i Ivana Jež Lončar, direktorka škole.

 

 

Po završetku razgovora o realizovanim aktivnostima i planovima, gradonačelnik je obišao stadion u tom selu, fiskulturnu salu i Osnovnu školu „Petar Kočić“, kao i hram Sv. despota Stefana Lazarevića.

Nakon toga organizovana je i poseta domaćinstva porodice Kandić koja je nakon mnogo godina dobila kuću zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice.

 


 
Gradonačelnik Salapura je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima tog naseljenog mesta konstatovano da je u prethodnom periodu uloženo gotovo 15 miliona dinara u objekte javne namene.

- Sredstva su uložena počev od lovačkog doma, stadiona na kome se igra fudbal,  fiskulturne sale u okviru škole i samih radova na školi.  Značajna ulaganja pre svega u energetsku efikasnost kada su u pitanju ovi objekti i nešto što se ovde godinama nije radilo. Nakon one velike investicije u ulici Save Kovačević od blizu 900 metara asfalta ovo je sada drugi ciklus kojim pojačavamo ulaganje u ovu mesnu zajednicu. Takođe obišli smo i hram despota Stefana Lazarevića gde je preko konkursa Grada Zrenjanina uloženo više od milion dinara za opremanje istog. Danas smo se uverili da se radovi odvijaju dobrim tokom, tako da možemo za naredni period da planiramo i razmotrimo kako i na koji način da se završi i dodatno opremi ovaj hram – rekao je gradonačelnik.

 

 

Rekao je da je tokom razgovora sa predstavnicima Banatskog Despotovca zaključeno da postoje određene aktivnosti koje treba uraditi u narednom periodu, kao što su uređenje određenih trotoara, ravnanja bankina, zatim asfaltiranja platoa kod nove Eko - česme u tom selu.
- Mišljenja sam da je to bio dobar sastanak, da smo konstatovali da zaista ima napretka u realizaciji i u saradnji. Postoje odlične inicijative lokalnih meštana na različitim nivoima, počev od sportskih ulaganja, uređenja samog parka koje pohvaljujem. Današnju posetu mesnoj zajednici iskoristili smo i da dođemo u novi dom porodice Kandić koji su pre 32 godine izbegli iz Mostara i koji su nakon deset mesta u kojima su živeli kao podstanari, konačno, sredstvima Komesarijata za izbegla i raseljena lica dobili svoj novi dom. Radovi su u punom jeku, a Banatski Despotovac je bogatiji za još jednu čestitu, mnogobrojnu porodicu čiji unuci na jesen kreću ovde u školu, u prvi razred i to je lepa vest kako i na koji način mogu sela da ožive – kazao je gradonačelnik Simo Salapura.

 

 

Krstan Mitrović istakao je da je akcija “Da nam sela budu bliža“ dobro zamišljena jer, kako je rekao, zahvaljujući posetama gradonačelnika i njegovih saradnika u prilici su da im budu saopšteni planovi, načini rešavanja problema sa kojima se susrreću.

Naglasio je da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno u Banatskom Despotovcu i da su danas bili u situaciji da predoče šta je to što je meštanima tog naseljenog mesta trenutno najpotrebnije.

Direktorka Ivana Jež Lončar ukazala je da u školi ozbiljnih ulaganja nije bilo gotovo dvadesetak godina.
- Ipak, od prošle godine urađen je krov, stari prozori zamenjeni su novim  i renovirana je sala u kojoj naša deca rade fizičko. Napomenula bih da su stari prozori postavljeni još prilikom izgradnje školskog objekta, pre pedeset i više godina – kazala je ona i navela da je boravak u školi i Sali sada mnogo prijatniji budući da su učionice toplije i svetlije.

 

 

Istakla je da je u školi 39 učenika i četvoro u pripremnom predškolskom i da su im pristigla i deca iz drugih krajeva Srbije čiji su roditelji u tom selu kupili kuću, među njima i nekoliko učenika iz Rusije iz Kine zbog čega su srećni te da se nadaju da će u narednom periodu biti još više đaka.

 

 

Malina Kandić koja je sa suprugom dobila novi dom, kazala je da su sada na novom početku i da se nada lepšem životu u svojoj kući.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7530/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_BANATSKI_DESPOTOVAC_00.jpg