Arhitektonski fakultet u Beogradu učestvuje u realizaciji projekta “Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025” - potpisan Sporazum o saradnji

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. arh. Vladimir Lojanica potpisali su danas u Gradskoj kući Sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i Arhitektonskog fakulteta na realizaciji projekta “Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025”.

Potpisivanju su pored saradnika gradonačelnika prisustvovali i savetnik na projektu i dr Darko Polić, koordinator projekta “Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025”, kao i dr Aleksandra Đukić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

 

 

Potpisivanju Sporazuma o saradnji prethodio je nedavno održan sastanak u kabinetu gradonačelnika, na kom su istaknute smernice sporazuma i dogovoreni okviri saradnje.
- Istakao bih čast i zadovoljstvo što je Zrenjanin od 2025. godine nacionalna prestonica kulture i verujem da će svi kulturni događaji u našem gradu i naš grad biti epicentar kulturnih dešavanja tada u Srbiji, a verujem i šire. Želeći da upotpunimo kulturnu delatnost i ponudu u našem gradu, danas smo potpisali prvi ugovor sa našim partnerima, Arhitektonskim fakultetom u sklopu koga ćemo, naravno zajednički, raditi na ispoljavanju još boljeg kulturnog identiteta i detalja u gradu, pre svega u užem centru našeg grada koji smo nazvali „urbani džepovi“ i veoma mi je drago da možemo da sa ovakvom renomiranom ustanovom imamo da imamo saradnju – rekao je gradonačelnik.

 

 

Posebno je istakao činjenicu da u realizaciji Sporazuma učestvuje i Aleksandra Đukić  koja je bila spona te ustanove sa našim gradom.
- To i jeste primer i poziv drugima da se uključe u partnerstvo kako bi maksimalno dobro promovisali sve kulturne potencijale koji grad Zrenjanin ima, a nesumnjivo ih imamo i verujem da ćemo kroz program pripremljen za 2025. godinu pokazati da zaslužujemo titulu „Zrenjanin prestonica kulture 2025“– poručio je gradonačelnik.

 

 

 Vladimir Lojanica takođe je pomenuo da je do potpisivanja tog ugovora došlo zahvaljujući inicijativi koja je stvorena između gradonačelnika i profesorke Aleksandre Đukić.
- Iniciran je sporazum koji je u funkciji promocije grada Zrenjanina kao nacionalnog centra kulture ubuduće između Arhitektonskog fakulteta i Grada Zrenjanina i taj, krovni sporazum, trebalo bi da otvori vrata i prostor za neke naše buduće saradnje u kome Arhitektonski fakultet sa svojim resursima može da da izvestan doprinos da se pojedini delovi grada na urbanističkom, planskom i estetskom nivou podignu ili približe nameni i funkciji centra kulture – rekao je on.

 

 

Naveo je da Arhitektonski fakultet poseduje resurse koji će biti stavljeni na raspolaganje Gradu Zrenjaninu kako bi poslovi bili realizovani.
- S jedne strane na nivou stručnosti, zrelosti i iskustva nastavnika i saradnika Fakulteta koji rade na tim poslovima inače, a s druge strane, otvaraju se šanse da se i mladi studenti, ustvari budući kandidati arhitekture i profesionalci, uključe već u ranim fazama svog edukativnog procesa na zadatke koji imaju direktne prostorne i realne konsekvence. S tim u vezi oni će dobiti dragocena iskustva, a mi ćemo svi zajedno eventualno profitirati od nekih njihovih svežih ideja budući da svi poslovi koje ćemo uraditi nisu samo za današnje vreme, nego inače kako se radi u planiranju, izgradnji i arhitekturi, tako da sve to što napravimo danas, ostaje za buduća pokolenja – rekao je dekan i izrazio zadovoljstvo budućom saradnjom i svim aspektima koji se ispod krovnog sporazuma mogu otvoriti u sledećem koraku.
 


  

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7546/UGOVOR_ARHITEKTONSKI_FAKULTET_000.jpg