Obeležen 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu: negovanje antifašističke tradicije važno za sve generacije

Intoniranjem državne himne Republike Srbije, potom i ceremonijom polaganja venaca na spomen-obeležje u Karađorđevom parku, Grad Zrenjanin obeležio je danas 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu i početak oružane borbe protiv fašističkog okupatora. Spomenik žrtvama fašizma na ovom mestu jedno je od obeležja na teritoriji grada ispred kojih se evociraju sećanja i neguju antifašistička tradicija i vrednosti, povodom značajnih datuma iz tog perioda naše istorije. 
 
 
 
 
I ovoga puta ukazano je na značaj obeležavanja i Dana ustanka i drugih događaja iz Drugog svetskog rata, jer je za sve generacije naših sugrađana važno da se podsete naše slobodarske prošlosti i istaknu da su za slamanje fašizma, najvećeg zla u istoriji čovečanstva, položeni brojni životi i da su ideali slobode, pravde i vere u otadžbinu i njen razvoj nešto što je univerzalno i što ne bledi kroz vreme. 
 
Vence na spomen-obeležje položile su delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Komande Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Gradskog odbora Srpske napredne stranke Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina, u delegaciji su bili predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović
 
 
 
 
Spomenik u Karađorđevom parku otkriven je 1946. godine, na mestu stradanja rodoljuba iz Pančeva i spomen-grobnice u kojoj je bilo pokopano više od 200 stradalih sa teritorije celog tadašnjeg sreza. Među njima su bili i Žarko Zrenjanin, Koča Kolarov i Žarko Turinski, čiji su posmrtni ostaci kasnije preneti na druge lokacije. Ceo prostor oko spomenika pre nekoliko godina je posebno uređen, u okviru aktivnosti na obnovi i uređenju spomen-obeležja na teritoriji grada, ali i kao deo rekonstrukcije Karađorđevog parka, koja je još uvek u toku. 
 
Dan ustanka naroda Srbije, 7. jul, obeležava se u znak sećanja na Ivandan, 1941. godine i oružanu akciju Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u mestu Bela Crkva, kod Krupnja, kada su odjeknuli prvi pucnji Žikice Jovanovića - Španca i tom prilikom ubijena dva žandarma. Do 2000. godine, Dan ustanka obeležavao se kao državni praznik, a danas se obeležava prigodnim manifestacijama i ceremonijama u mnogim delovima zemlje. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7541/VENCI_7_JUL_2024_0.jpg