Protokolom o saradnji između Grada Zrenjanina i Poljoprivredne škole stvaraju se uslovi za razvoj učeničke zadruge, ali i mini pivare, kao dela obrazovnog procesa

Najavljujući danas početak manifestacije "Dani piva", gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je, u okviru konferencije za novinare, potpisao i protokol o saradnji između Grada Zrenjanina i Poljoprivredne škole, zajedno s direktorom te zrenjaninske obrazovne ustanove, Vladimirom Popovim.
 
Kako se navodi u tekstu protokola, njegov cilj je uspostavljanje saradnje između grada Zrenjanina i Poljoprivredne škole u cilju realizacije projekta stvaranja uslova za razvoj učeničke zadruge, promocije učeničkog zadrugarstva i stvaranje uslova za Asocijaciju učeničkih zadruga na teritoriji grada Zrenjanina, kao i pokretanje mini pivare koja će biti deo obrazovnog procesa i koja će proizvoditi i distribuirati pivo na manifestacijama na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
 
 
Gradonačelnik Salapura rekao je da je ideja jednog ovakvog sporazuma višestruka i da će se razvijati u tri pravca.
- Prvi je osnivanje učeničkih zadruga, drugi je promocija takvih zadruga i osnivanje asocijacije učeničkih zadruga na teritoriji Grada Zrenjanina i treći, da obogatimo obrazovne profile u Poljoprivrednoj školi, gde za to postoje uslovi i naravno, da distribuiramo zrenjaninsko pivo na manifestacijama koje se održavaju u skoro svakoj mesnoj zajednici na teritoriji grada. 
 
Rekao je da je vrednost ugovora koji se potpisuje oko 100 hiljada evra, uz niz radnji koje je neophodno prethodno preduzeti kako bi jedna ovakva ideja zaživela.
- Želja nam je da na 40. "Danima piva" imamo i proizvod iz đačke zadruge Poljoprivredne škole, nastao u okviru njihovih programa, s obzirom da već proizvode i vino i rakiju - istakao je gradonačelnik. 
 
 
Poljoprivredna škola na svojoj ekonomiji već organizuje proizvodnju žitarica i direktor Popov objašnjava da se u školi izučavaju i osnove zadrugarstva i da će mini pivara biti mesto koje će povezati primarnu i industrijsku proizvodnju. 
- Smatram da je Poljoprivredna škola pravo mesto za ovu vrstu rada i zahvalni smo Gradu Zrenjaninu što je spreman da nam pomogne da budemo zanimljivi za neke nove generacije učenika koje bi možda želele da uz ratarstvo, povrtarstvo ili druge naše smerove upoznaju i proces proizvodnje piva - istakao je on.
 
Dodao je i da je ova škola interesantna đacima, zbog ukupnog razvoja poljoprivrede, perspektive za posao, ali i mogućnosti da se radi na sopstvenom gazdinstvu.
- U dosadašnjem upisnom ciklusu popunili smo više od 90 odsto slobodnih mesta. Svi četvorogodišnji smerovi za hortikulturu, poljoprivrednog i veterinarskog tehničara su popunjeni. Verujem da je ovakvo interesovanje i iz razloga što se u našoj školi velika pažnja poklanja praktičnom radu - rekao je još Vladimir Popov

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7567/PRESS_DANI_PIVA_2024_00.jpg