Zamenik gradonačelnika prisustvovao manifestaciji "Žetelački dan“ - prikazan tradicionalni žetveni  doručak, a zatim održano takmičenje u kosidbi žita

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas tradicionalnoj manifestaciji „Žetelački dan“, održanoj po 41. put na žitnom polju blizu Sunčanog jezera kraj Mužlje.

Ova manifestacija prvi put organizovana je 1983. godine i ima za cilj da se posetiocima, ali pre svega mladima prenesu nekadašnji žetveni običaji.

 

 

Organizatori ovog događaja su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“, civilne organizacije i Savet Mesne zajednice „Mužlja“, uz podršku Grada Zrenjanina.
Zamenik Santovac obišao je najpre učesnike koji su predstavili tradicionalni žetveni  doručak, a zatim i takmičenju u kosidbi žita.

 

 

Organizatori kažu da se u toj kategoriji ocenjuju i doručak,  nošnja,  alat i veština kosidbe, kao i brzina, a da pobednika i poraženih nema, jer je ideja takmičenja da se sačuvaju i prikažu stari običaji i veštine.
-Grad Zrenjanin godinama unazad podržava ovu manifestaciju koja je veoma značajna, jer, pokazuje ono što je naša tradicija, a istovremeno okuplja mnoge žeteoce iz raznih delova Vojvodine. Ovde je mnogo učesnika i iz zrenjaninskih mesnih zajednica, kao i predstavnika iz Mađarske. Mesna zajenica „Mužlja“ i Grad Zrenjanina zajedno organizuju „Žetelačke dane“, a posetioci rado dolaze da vide način na koji se nekada radilo na njivi – rekao je Santovac.

 

 

Ukazao je da Grad Zrenjanina osim što podržava manifestacije koje prikazuju našu tradiciju, putem konkursa pomaže i sadašnje poljoprivrednike jer je to od velikog značaja za dalji razvoj Zrenjanina. 

Palatinuš Ervin, predsednik Saveta MZ “Mužlja” rekao je da ove godine učestvuje petnaest ekipa iz cele Vojvodine, a da je tu ekipa iz Mađarske.

- Drago mi je što se okupio i veliki broj Mužljanaca koji podržavaju ovu manifestaciju  kojom postižemo da se bar na jedan dan prisetimo naših predaka kako su to oni radili i do kada mi održavamo ovu manifestaciju, do tada će i tradicija i Mužlja da žive – rekao je Palatinuš.  

 


 
Tokom manifestacije, posetioci su bili u prilici da probaju domaće specijalitete, da pogledaju prodajnu izložbu ovdašnjih privrednika, poljoprivrednika i zanatlija, a priređen je i program za najmlađe.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7540/ZETELACKI_DAN_2024_024.jpg