Danas se obeležava Svetski dan ljudskih prava

Povodom 10. decembra, Svetskog dana ljudskih prava, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton organizovao je prijem za predstavnike organizacija iz našeg grada koje se, neposredno ili posredno, bave pitanjima vezanim za ostvarivanje različitih oblika ljudskih prava. Odazvali su se predstavnici Zrenjaninskog edukativnog centra, Centra za razvoj civilnog društva, Dečjeg kreativnog centra "Maštalište", podmlatka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Udruženja "Vojvođanska inicijativa", Saveza antifašista Srbije – Gradskog odbora Zrenjanin, kao i zamenik zaštitnika građana Zrenjanina Trajan Pankarićan. 
 
 
Svetski dan ljudskih prava obeležava se u svetu od 1948. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, koja proklamuje univerzalna prava svih ljudi. Govoreći o značaju datuma, predsednik zrenjaninske Skupštine istakao je da briga o ljudskim pravima treba da bude u svesti ljudi svih 365 dana u godini, kao i da svi građani u Republici Srbiji, Pokrajini, poslednjoj gradskoj mesnoj zajednici, "imaju pravo na svoja prava i potrebu da država njihova prava poštuje".
 
Zamenik zaštitnika građana Zrenjanina Trajan Pankarićan istakao je da je institucija ombudsmana – zaštitnika građana u Zrenjaninu zaživela 2004. godine među prvima u Srbiji, da je ona važna za građane i da građani treba da znaju kakva su im prava i šta da preduzmu u slučaju njihovog kršenja. 
 
 
Tokom današnjeg razgovora, prisutni predstavnici organizacija osvrnuli su se na svoj delokrug rada i kategorije ugroženih kojima su podredili svoj rad, pa je tako pomenuto ugrožavanje ljudskih prava dece, žena, starih lica, predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica... Čule su se i prijatne informacije, između ostalih i one da Zrenjanin predstavlja tolerantnu sredinu, u kojoj deluju borci za ljudska prava priznati i van lokalnih okvira. 
 
Današnji dan obeležava se, brojnim manifestacijama, širom naše zemlje, a u Zrenjaninu je za večeras (Pozorišni klub "Zeleno zvono", 18:30 časova) najavljeno održavanje skupa koji organizuju Narodno pozorište "Toša Jovanović", Pozorišni klub "Zeleno zvono" i Pokret "Novi optimizam" iz Zrenjanina, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a s ciljem da se ukaže na neka ljudskih prava koja možda nisu u prvom planu debata i aktuelnosti, ali se smatraju jednako bitnim za razvoj društva i ljudske ličnosti. Pod motom "Svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja" održaće se Javna tribina na temu značaja udruživanja i umrežavanja institucija, nevladinog i privatnog sektora u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji danas. Na tribini učestvuju: Ivan Medenica, Ivan M. Lalić, Ivan Tasovac, Milorad Đurić, Nebojša Babić, Ankica Dostanić, Uglješa Šajtinac. 
 
Mod motom "Svako ima pravo da slobodno učestvuje u kulturnom životu zajednice i da uživa u umetnosti", na Dramskoj sceni NP „Toša Jovanović", u 20 časova, održaće se pozorišna predstava "Kron ili (P)lutajuće glumište", po tekstu Borisa Senkera, u režiji Roberta Raponje i izvođenju ansabla NP "Toša Jovanović", da bi, po njenom završetku, u 21:30 časova, ponovo u prostoru Pozorišnog kluba, započeo koncert Rock Four Quarteta, u sastavu Tibor Siveg (violina), Vesna Nemčev (violina), Nenad Kecman (viola) i Roni Beraha (violončelo), koji izvodi pop i rok standarde i muziku argentinskog tanga. Ovaj deo obeležavanja Svetskog dana ljudskog prava odvijaće se pod motom "Svako ima pravo na odmor i razonodu", što takođe predstavlja jedan od članova Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.