Otvoren Sajam informacionih tehnologija

Državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Boris Barjaktarović i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton otvorili su danas u Kulturnom centru Zrenjanina Sajam informacionih tehnologija. Sajam tokom tri naredna dana organizuju Grad Zrenjanin, Regionalna privredna komora Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Sajam ima izlagački deo u prizemlju Kulturnog centra, gde se predstavlja 11 lokalnih informatičkih firmi koje se bave prodajom računarske opreme, izradom aplikativnog softera i internet provajdingom, kao i republička javna preduzeća PTT saobraćaja Srbija i Telekom Srbija, dok će u programskom delu, u Velikoj sali Kulturnog centra, biti održane odgovarajuće tehničke prezentacije. 
 
Sadržaj programskog dela IT sajma je podeljen na tri tematska dana u periodu od 10-15 časova, a prezentacije su posvećene aktuelnim temama iz oblasti E-uprave u Srbiji i namenjene su zaposlenima u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama, kao i privatnim firmama i preduzetnicima, profesorima, studentima i đacima. 
 
      
 
Otvarajući Sajam, predsednik Skupštine Grada Aleksandar Marton osvrnuo se na mesto Zrenjanina u informatičkoj porodici gradova i opština Srbije. 
- Nama, u lokalnoj samoupravi, predstoji dalje osavremenjavanje rada i uvođenje novih tehnologija. Ovaj Sajam nudi mogućnost upoznavanja s nekim od naših dostignuća i mislim da razgovori na ovu temu tokom naredna tri dana mogu da doprinesu da se steknu nova saznanja i spreči zaostajanje za nekim svetskim tokovima. Iako je Zrenjanin jedan od lidera u razvoju informacionih tehnologija, u odnosu na razvijene lokalne samouprave u okviru Evropske unije mi smo i dalje u velikom zaostatku i u toj oblasti očekuje nas veliki posao – istakao je Aleksandar Marton. 
 
      
 
Državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Boris Barjaktarović potvrdio je da je Zrenjanin pri vrhu u Srbiji, kada je u pitanju uvođenje servisa elektronske uprave. To je dobro po Zrenjanin, ali nije po Srbiju, jer takvih gradova i opština u zemlji nema mnogo. Informacione tehnologije se brzo razvijaju, i do realnog napretka se može doći samo permanentnom komunikacijom. I ovaj Sajam jedan je od primera kako to treba da se radi – zaključio je Barjaktarović, proglašavajući Sajam informacionih tehnologija otvorenim.