Godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik Grada Zrenjanina

Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata danas je u Zrenjaninu obeležena 91. godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik Grada Zrenjanina. Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i učenici istorijske sekcije OŠ "Žarko Zrenjanin".
 
 
     
 
U ime Grada Zrenjanina, venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine Grada Aleksandar Marton. Vence na ostala spomen obeležja u gradu položili su članovi Gradskog veća Danica Vulin, Vojin Matić i Goran Đorđević i sekretar Gradskog veća Vladimir Rajić. 
 
      
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira" ušli u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tom prilikom vlast je predata Srpskom narodnom veću, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo u Vojvodini, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i pripremi stanovništvo za velike promene, jer je tada okončanje Prvog svetskog rata i oslobođenje već bilo sasvim izgledno. 
 
 
Na čelu Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka bio je dr Slavko Županski, koji je potom 1. decembra 1918. godine izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dr Županski jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti koje su živele u našem gradu.