Zrenjanin učestvuje u programu Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Nacionalna Alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u saradnji s ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije  i Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID, potpisala je sporazum u opštini Inđija sa 18 odabranih gradova i opština koje su profesionalizovale rad lokalne administracije. Cilj programa jeste uvođenje i primena međunarodnih standarda u funkcionisanju lokalnih uprava.

 

  

 

"Zeleno svetlo" za ulazak u NALED-ov program gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem dobili su predsednici i gradonačelnici 18 lokalnih samouprava koje su unapredile administraciju, smanjile procedure i efikasnije opslužuju građane i privredu.

Među njima su Niš, Pirot , Zrenjanin, Lapovo, Sremska Mitrovica, itd. Konkretno, Grad Zrenjanin ispunjava sledeće kriterijume za ulazak u program sertifikacije:

 

 -Ima Strategiju održivog razvoja
 -Ima Lokalni ekološki akcioni plan
 -Ima Odeljenje za LER ( lokalni ekonomski razvoj )
 -Ima Generalno urbanistički plan koji nije stariji od 10 godina
 -Ima funkcionalno uslužni centar
 -Ima Formiran privredni savet
 -Ima Šalter za izdavanje dozvola

U ime Grada Zrenjanina, sporazum je potpisao gradonačelnik dr Mileta Mihajlov, a potpisivanju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, mr Mlađan Dinkić.


Investitore privlače niski porezi i kvalitetna radna snaga, ali su prema Dinkićevim rečima, birokratija i korupcija najveća prepreka za njihov dolazak.

 

 

"Suština je da korupcija na lokalnom nivou izazvana sakrivanjem informacija koje treba svima da budu dostupne. Onaj ko je vlasnik informacije, u ovom slučaju birokrata il činovnik, naplaćuje te informacije od investitora što je nedopustivo", rekao je Dinkić.