Arheolozi Narodnog muzeja završili iskopavanja u 2009. godini

Narodni muzej iz Zrenjanina i muzejski savetnik arheolog Snežana Marinković obaveštavaju javnost o rezulatima arheoloških zaštitnih iskopavanja na lokalitetu Podumka kod Orlovata, koja su vršena u  toku novembra meseca 2009. godine. Dvonedeljna kampanja omogućena je zahvaljujući finansijskim sredstvima od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i kulturu, a na terenu je radila ekipa u sastavu: rukovodilac iskopavanja Snežana Marinković - muzejski savetnik arheolog, Narodni muzej Zrenjanin, stručni kosultant dr Dubravka Nikolić – arheolog, Filozofski fakultet Beograd, Jelena Martinov - akademski slikar kustos restaurator, Narodni muzej Zrenjanin, Dušan Marinković - akademski fotograf kustos. 
 
Ova ekipa zrenjaninskog muzeja uspešno je obavila ovogodišnje radove, koji su potvrdili saznanja iz predhodnih kampanja iz 2005. i 2008. godine da nalazište pripada bronzanom dobu. Tokom iskopavanja otvorene su sonde u neposrednoj blizini predhodnih, u kojima se pojavila keramika koja tipski pripada loncima sa različitim drškama i ornamentima karakterističnim za  bronzano doba. Novinu predstavljaju čvrsti i kompaktni slojevi zemlje koji bi verovatno ukazivali na neku vrstu bedema. Detaljnija analiza bi eventualno potvrdila ovu pretpostavku, što bi bilo od velikog značaja za lokalitet jer opravdava ranija razmišljanja da se nalazimo na jednom velikom naselju iz bronzanog doba, a čime se  proširuje i dobija slika Banata iz ovoga  perioda. Neophodna su nova istraživanja na ovom nalazištu da bi se rezultati i saznanja dopunila.
 
 
U toku i nakon iskopavanja obavljeno je i rekognosciranje obale Tamiša u Orlovatu u cilju otkrivanja novih lokaliteta u čemu Orlovat obiluje. Rekognosciranja će se nastaviti na proleće, kada će se obići i pregledati veća teritorija obale Tamiša.