Prijem za aktivistkinje Zrenjaninskog edukativnog centra

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton razgovarao je danas s aktivistkinjama nevladine organizacije Zrenjaninski edukativni centar (ZEC) Mirjanom Ivančević, Ljiljanom Matić  i Radoslavom Aralicom. Prijem je organizovan povodom aktuelne međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". 
 
 
Međunarodna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" nastala je kao inicijativa Instituta za globalno žensko liderstvo, koju je podržao Centar za žensko globalno liderstvo pri američkom državnom Univerzitetu Nju Džersi 1991. godine. Početak perioda kampanje od 16 dana označava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, a kraj označava 10. decembar, dan kada je pre 61 godine doneta Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Na taj način, simbolično se naglašava da život bez nasilja predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i da je borba protiv nasilja nad ženama moralna obaveza svih. U ovom periodu obeležavaju se i drugi značajni datumi, kao što je 29. novembar – Međunarodni dan braniteljki i branitelja ljudskih prava, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, i 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra.
 
 
Svake godine, od 1991, hiljade organizacija aktivistkinja i aktivista širom sveta koji se zalažu za ženska ljudska prava učestvuju u kampanji borbe protiv nasilja nad ženama i podsećaju lokalne zajednice u kojima rade da se nasilje nad ženama dešava među nama, u svakoj zemlji, u svakoj etničkoj zajednici, u svakom socijalnom sloju, bez obzira na religiju, nivo znanja, stečenog društvenog ugleda. Ono je tu među nama. Stoga je odabrani moto ovogodišnje kampanje: "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više".
 
Govoreći o aktivizmu protiv nasilja nad ženama, Mirjana Ivančević rekla je da su ovogodišnje aktivnosti posvećene uspomeni na 49 žena koje su stradale u Srbiji tokom prošle godine od strane tadašnjih ili bivših partnera. Ova cifra je, po rečima Ivančevićeve, poražavajuća, s obzirom da je, pre nekoliko godina, bila dvostruko manja. 
- Uprkos svim instrumentima koji bi trebalo da zaštite žene, prisutan je porast nasilja, a razlozi za to su višestruki. Ono što mi, u ženskom nevladinom sektoru, smatramo, jeste da nasilnici u našem društvu, jednostavno, nemaju svest o tome da je nasilje nad ženama zločin i krivično delo, kao i svako drugo. Ovome doprinose i činjenice da su kazne za učinjeno nasilje blage, da se krivci sporo procesuiraju i da kasnije, uglavnom, nasilje i ponavljaju. Prisutno je i neblagovremeno delovanje institucija i neprepoznavanje da je žrtva, zaista, u životnoj opasnosti – rekla je Mirjana Ivančević i dodala da se Zrenjanin, po broju slučajeva nasilja, nalazi u republičkom proseku. S druge strane, u širem okruženju, u suzbijanju nasilja prednjače skandinavske zemlje, Holandija, Austrija, itd, dakle, bogatije i uređenije zemlje koje su mnogo uradile po pitanju rodne ravnopravnosti, što je preduslov za smanjenje nasilja.
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton saopštio je da je primetan porast broja žena koje dolaze u Sigurnu kuću za žrtve nasilja, što je, iako možda zvuči nelogično, podatak koji ohrabruje. 
- Sigurna kuća bila je prazna ne zato što u Zrenjaninu nema nasilja, već iz razloga što se žene teško odlučuju da se na taj način sklanjanju od nasilnika. Sigurna kuća počela je, dakle, da ispunjava funkciju, i njena izgradnja predstavlja uspeh lokalne samouprave. Kao političari, obeležavajući datume i aktivnosti poput današnjih, moramo da šaljemo jasne poruke, pre svega državnim institucijama koje se bave problemima nasilja nad ženama, da mehanizme zaštite i sistem borbe protiv nasilja nad ženama treba dalje unapređivati i poboljšavati. Potrebno je obezbediti i još bolju međusobnu povezanost svih službi koje učestvuju u sistemu zaštite - centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, sudstva, nevladinih organizacija koje se bave ovim pitanjima. Apelujem i na zakonodavne institucije da pooštre kriterijume i kaznenu politiku u ovoj oblasti prilagode težini učinjenog nasilja – istakao je Aleksandar Marton tokom današnjeg razgovora s aktivistkinjama Zrenjaninskog edukativnog centra.