Završen projekat '' Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu ''

Juče je u Novom Bečeju održana prva, od četiri planirane, konferencija za štampu povodom završetka projekta pod nazivom „Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu“, realizovanog u okviru programa Exchange 3 u gradu Zrenjaninu i partnerskim opštinama Novi Bečej , Žitište i Nova Crnja.

 

Nakon pozdravne reči predsednika opštine Novi Bečej Milivoja Vrebalova, projekat i njegovu realizaciju izneli su Miodrag Bogunović, šef odeljenja za IKT Gradske uprave Zrenjanin i koordinator radne grupe za projekte, Dragan Radaković, šef Sektor projekata i informacionih tehnologija Regionalne agencije za socijalno-ekonomski razvoj Banat i Tomislav Ratković, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

 

      

 

Istaknuto je da je GIS - Geografski informacioni sistem - sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka koji se odnose na urbanizam i upravljanje prostorom, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu i druge aspekte života grada ili opština, koja se do sada čuvala u papirnom bliku, u digitalnom obliku. Platforma za budući razvoj GIS-a ostvarena je uspostavljanjem zajedničkog informacionog sistema lokalne samouprave Zrenjanin. GIS centar je smešten u kancelarijama Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije, a projekat uključuje internet povezivanje na GIS sistem 9 članova sistema (3 partnerske opštine, 5 lokalnih javnih preduzeća i jedna institucija u Zrenjaninu).

 

U svakoj opštini različite pilot aplikacije su izabrane prema prethodnom identifikovanju tema koje mogu biti prihvatljive za lokalne kapacitete. Opština Novi Bečej razvila je aplikaciju za razvoj turizma. Osnovni uslov je postojanje baze podataka o turističkim objektima Novog Bečeja. Prema definisanim lokacijama turističkog interesa digitalni podaci se prikupljaju i zatim unose u bazu podataka GIS turizma i zatim povezuju sa VebGIS serverom. Aplikacija će biti dostupna na veb lokaciji Opštine i dalje se razvija.

 

     

 

Projekat je realizovan u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu i Novoj Crnji, a Grad Subotica je učesnik, a finansirala ga je delegacija Evropske unije u Repbulici Srbiji, a započet je 18. septembra 2010. a završava se 17. marta 2012. Potpisivanjem Međuopštinskog sporazuma o razvojnoj saradnji GIS-a, Grad Zrenjanin i partnerske opštine potvrđuju spremnost i zajednički interes da zadrže i ojačaju svoje umrežavanje pružajući dobar primer regionalne saradnje drugim gradovima i regionima Srbije.

 

Ukupna vrednost projekta je 309.188,08 evra, podrška EU je 264.108,46 evra, a partnerskih opština 45.079,62 evra.

 

Slične konferencije za štampu planirane su u Žitištu, 6. marta, Novoj Crnji, 7. marta i na završnoj konferenciji u Zrenjaninu, 14. marta.