Briga o deci i mladima sa invaliditetom

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetili su danas Dnevni centar za decu i omladinu sa invaliditetom "Alternativa".

 

Ministar Ljajić naglasio je značaj institucija ove vrste jer čak 35 odsto njih nema kontakt sa roditeljima, a 16 odsto roditelja posećuje svoju decu veoma retko.
- Cilj otvaranja ovih centara je podrška i pomoć biološkim porodicama dece sa invaliditetom, pa zato snažno podržavamo izgradnju i razvoj ovakvih ustanova. Ova podrška uključuje ne samo profesionalnu i obrazovnu podršku već i finansijska sredstva za lokalne samouprave. S druge strane, takođe razvijamo roditeljstvo i postigli smo značajne rezultate na tom polju, rekao je Ljajić.

 

 

Gradonačelnik Mihajlov je informisao da je dosadašnje iskustvo pokazalo da Alternativa funkcioniše veoma dobro podsećajući da je otvoreno 2009. godine i izgrađen u okviru Programa podrške socijalnom staranju, nakon potpisivanja Ugovora između Ministarstva rada i Socijalne politike i grada Zrenjanina.
- Grad vodi računa o ovom centru, kupljeno je čak i posebno prevozno sredstvo za decu i roditelje - rekao je Mihajlov.

 

Pre gradnje ovog centra deca i mladi sa invaliditetom nisu imali odgovarajuću ustanovu u kojoj bi boravili tokom dana, već samo novčanu podršku za zbrinjavanje.