U „Draexlmaier“ 800 novih radnih mesta

Danas je nemačka kompanija "Draexlmaier" (Draexlmaier Automotive) otvorila novu fabriku u Zrenjaninu za proizvodnju kompanije "Fiat" u Kragujevcu, Srbija (FAS). Investicija ovog postrojenja je šest miliona evra, a biće zaposleno novih 806 radnika.

 

 

Otvaranju su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, ministar poljoprivrede, Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak sa saradnicima i mnogi gosti.

 

 

Ovom prilikom predsednik Nikolić ističe da su nove investicije u Srbiji dokaz da nova vlada drži svoja obećanja.
- Sećam se Zrenjanina gde su svi radili, zatim Zrenjanina gde skoro niko ne radi, a sada mi je zadovoljstvo doći u Zrenjanin gde se otvaraju nova radna mesta. Rekli smo da ćemo nešto učiniti za Srbiju, a za kratko vreme pokazalo se da politička pobeda nije dovoljna već da radimo na povoljnom investiranju i povratku poverenja zainteresovanih strana i da investitori veruju da su njihove investicije sigurne - rekao je Nikolić dodajući da će se Srbija boriti protiv nezaposlenosti, siromaštva i kriminala, kao i to da će razviti proizvodnju energije, ekonomiju, automobilsku i vazduhoplovnu industriju, jer, kako je rekao, Srbija to duguje svojim građanima.
 
- Učinili smo mnogo da ispunimo kriterijume koje je Evropska unija postavila za članstvo, otvorili smo dijalog sa skoro svim zemljama sa kojima smo otvorili pitanja i verujem da ćemo tokom ovog mandata rešiti mnoge probleme koji su zaostali iz prošlosti - rekao je predsednik.

 

 

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo što su mu predviđanja koja se tiču poslova u automobilskoj industriji otvorila tri do četiri nova radna mesta u kooperativnim kompanijama za svako radno mesto koje se otvara u automobilskoj industriji.
- Prva tri meseca nova vlada je uspela da u potpunosti stabilizuje državne javne finansije, međutim, znamo da to nije dovoljno, naš cilj je da pružimo mogućnosti ljudima da rade, jer sama stabilnost sa takvom nezaposlenošću nema smisla - istakao je Dinkić dodajući da su investicije poput ove u Zrenjaninu smer kojim Vlada želi intenzivnije ići u budućnosti.

 

 


Vlasnik „Draexlmaier“ Fric Drekslmajer kaže da je kompanija u Srbiji zaposlila 2.000 ljudi i da su im poslovi sigurni.
- Proizvodnja u našoj kompaniji je zahtevan posao koji nije moguće ostvariti bez kvalitetne radne snage. Prilikom odabira lokacije znali smo da Zrenjanin ima kvalitetnu radnu snagu i to je bio jedan od razloga da ga odaberemo za našu investiciju - rekao je Drekslmajer.

 

Najavio je nova ulaganja koja su potvrdila da kompanija u Srbiji uspešno posluje.

 

 

Vlada Srbije je podržala novu fabriku kroz program podsticaja, sa 5.000 po svakom novom radnom mestu, tj. četiri miliona evra.
 
Ova nemačka kompanija je došla u Zrenjanin 2007. godine, a kablovski setovi koje proizvode isporučuju se najvećim svetskim automobilskim kompanijama, kao što su BMV, Volksvagen, Mercedes, General Motors.