У „Draexlmaier“ 800 нових радних места

Данас је немачка компанија "Draexlmaier" (Draexlmaier Automotive) отворила нову фабрику у Зрењанину за производњу компаније "Фиат" у Крагујевцу, Србија (ФАС). Инвестиција овог постројења је шест милиона евра, а биће запослено нових 806 радника.

 

 

Отварању су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар финансија и привреде, Млађан Динкић, министар пољопривреде, Горан Кнежевић, градоначелник Зрењанина, Иван Бошњак са сарадницима и многи гости.

 

 

Овом приликом председник Николић истиче да су нове инвестиције у Србији доказ да нова влада држи своја обећања.
- Сећам се Зрењанина где су сви радили, затим Зрењанина где скоро нико не ради, а сада ми је задовољство доћи у Зрењанин где се отварају нова радна места. Рекли смо да ћемо нешто учинити за Србију, а за кратко време показало се да политичка победа није довољна већ да радимо на повољном инвестирању и повратку поверења заинтересованих страна и да инвеститори верују да су њихове инвестиције сигурне - рекао је Николић додајући да ће се Србија борити против незапослености, сиромаштва и криминала, као и то да ће развити производњу енергије, економију, аутомобилску и ваздухопловну индустрију, јер, како је рекао, Србија то дугује својим грађанима.
 
- Учинили смо много да испунимо критеријуме које је Европска унија поставила за чланство, отворили смо дијалог са скоро свим земљама са којима смо отворили питања и верујем да ћемо током овог мандата решити многе проблеме који су заостали из прошлости - рекао је председник.

 

 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изразио је задовољство што су му предвиђања која се тичу послова у аутомобилској индустрији отворила три до четири нова радна места у кооперативним компанијама за свако радно место које се отвара у аутомобилској индустрији.
- Прва три месеца нова влада је успела да у потпуности стабилизује државне јавне финансије, међутим, знамо да то није довољно, наш циљ је да пружимо могућности људима да раде, јер сама стабилност са таквом незапосленошћу нема смисла - истакао је Динкић додајући да су инвестиције попут ове у Зрењанину смер којим Влада жели интензивније ићи у будућности.

 

 


Власник „Draexlmaier“ Фриц Дрекслмајер каже да је компанија у Србији запослила 2.000 људи и да су им послови сигурни.
- Производња у нашој компанији је захтеван посао који није могуће остварити без квалитетне радне снаге. Приликом одабира локације знали смо да Зрењанин има квалитетну радну снагу и то је био један од разлога да га одаберемо за нашу инвестицију - рекао је Дрекслмајер.

 

Најавио је нова улагања која су потврдила да компанија у Србији успешно послује.

 

 

Влада Србије је подржала нову фабрику кроз програм подстицаја, са 5.000 по сваком новом радном месту, тј. четири милиона евра.
 
Ова немачка компанија је дошла у Зрењанин 2007. године, а кабловски сетови које производе испоручују се највећим светским аутомобилским компанијама, као што су БМВ, Волксваген, Мерцедес, Генерал Моторс.