Dan grada

Polaganjem venaca na spomen obeležje učesnicima Prvog svetskog rata u Zrenjaninu danas je obeležena 94. godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Dan grada.

 

Venac je položen kod spomenika srpskim i ruskim borcima, kod spomenika pukovniku Ristiću, i spomenika vojvodi Petru Bojoviću, i kod spomenika u dvorištu crkve Uspenja Presvete Majke posvećenog srpskim borcima - dobrovoljcima.

 

      

 

 
Venac kod spomenika kralju Petru I Karađorđeviću položio je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak sa svojim saradnicima, a prisustvovali su i predstavnici Udruženja porodica učesnika ratova 1912-1918. godine i pravoslavno sveštenstvo.

 

Tim povodom je u Narodnom muzeju izložbu otvorio gradonačelnik Ivan Bošnjak. Uključili su radove članova Udruženja umetnika i dizajnera Srbije

 

    

 

 
Takođe je u Kulturnom centru održan i koncert koji je izveo Reprezentativni gardijski orkestar Vojske Srbije.

 

Dan grada, 17. novembra, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su prva armija vojvode Petra Bojovića, gvozdena divizija "Knjaz Mihajlo" i pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića - "Brigadira" ušla u Veliki Bečkerek što je rezultovalo promenom vlasti i države u ovom regionu.

 

     

 

 
U samom gradu lokalna uprava se predala bez borbe, a pukovnik Ristić je obećao zaštitu stanovništvu koje je prihvatilo novu vlast, bez obzira na njihovu religiju ili nacionalnost. Srpsko narodno veće osnovano je 31. oktobra 1918. kao prvo takvo telo u Vojvodini, jer je tada bio očigledan i kraj Prvog svetskog rata.

 

Prvi predsedavajući Saveta bio je dr Slavko Županski, kasnije 1. decembra 1918. izabran za prvog predsednika Torontalne oblasti u novoj državi - Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.