Дан града

Полагањем венаца на спомен обележје учесницима Првог светског рата у Зрењанину данас је обележена 94. годишњица ослобођења у Првом светском рату - Дан града.

 

Венац је положен код споменика српским и руским борцима, код споменика пуковнику Ристићу, и споменика војводи Петру Бојовићу, и код споменика у дворишту цркве Успења Пресвете Мајке посвећеног српским борцима - добровољцима.

 

      

 

 
Венац код споменика краљу Петру I Карађорђевићу положио је градоначелник Зрењанина, мр Иван Бошњак са својим сарадницима, а присуствовали су и представници Удружења породица учесника ратова 1912-1918. године и православно свештенство.

 

Тим поводом је у Народном музеју изложбу отворио градоначелник Иван Бошњак. Укључили су радове чланова Удружења уметника и дизајнера Србије

 

    

 

 
Такође је у Културном центру одржан и концерт који је извео Репрезентативни гардијски оркестар Војске Србије.

 

Дан града, 17. новембра, установљен је у знак сећања на ослобођење Великог Бечкерека у Првом светском рату, 1918. године, када су прва армија војводе Петра Бојовића, гвоздена дивизија "Књаз Михајло" и пешадијска бригада пуковника Драгутина Ристића - "Бригадира" ушла у Велики Бечкерек што је резултовало променом власти и државе у овом региону.

 

     

 

 
У самом граду локална управа се предала без борбе, а пуковник Ристић је обећао заштиту становништву које је прихватило нову власт, без обзира на њихову религију или националност. Српско народно веће основано је 31. октобра 1918. као прво такво тело у Војводини, јер је тада био очигледан и крај Првог светског рата.

 

Први председавајући Савета био је др Славко Жупански, касније 1. децембра 1918. изабран за првог председника Торонталне области у новој држави - Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.