Održana konferencija ''Građani, građanke i lokalne politike''

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, učestvovao je u radu konferencije "Građani, građanke i lokalne politike", organizovane u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija" koji finansira Kraljevina Švedska.
 
U prvom delu konferencije, održane 21. maja 2013. godine u Sava centru u Beogradu, učesnicima su se obratili generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović i predstavnik Ambasade Švedske Torgni Svenungson.
 
   
 
Nakon uvodnih obraćanja i svečanog otvaranja konferencije, održala se interaktivna, vrlo dinamična panel diskusija u kojoj su učestvovali: Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina, Nada Banković iz opštine Aranđelovac, Nataša Ristić, novinarka i konsultantkinja za odnose s javnošću, Vojislav Arsić iz Centra E8 i Danijela Spasić sa Kriminalističko policijske akademije. Tokom panela, učesnici su pokušali da razjasne šta za njih znači rodna ravnopravnost, šta bi za koga predstavljalo pomak ili malu "revoluciju", ko s kim sarađuje, šta se od koga može očekivati...
 
Bilo je reči o bezbednosti, učešću žena i muškaraca u politici, odgajanju dece, porodici... Značajan doprinos kvalitetu diskusije dali su gledaoci i gledateljke panela koji su postavljali pitanja i komentarisali, a svi učesnici panela ponovo su se uverili da se rodna ravnopravnost se može posmatrati iz različitih uglova. Konferenciji je prisustvovalo oko 150 učesnika i učesnica.
 
   
 
U drugom delu dana, učesnici su se podelili u dve grupe, koje su, ponaosob, dale  komentare i sugestije na nacrt dokumenta "Praktična politika SKGO u oblasti rodne ravnopravnosti". Komentari će biti analizirani i ugrađeni u dokument čije će se analiza nastaviti do novembra 2013. Nakon izrade, finalni dokument biće predložen na usvajanje Predsedništvu SKGO, a onda i delegatima 41. Skupštine SKGO, u decembru 2013. godine.