EU finansira izradu Strategije u kulturi Grada Zrenjanina

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji čiju će izradu Strategije razvoja u oblasti kulture finansirati Evropska unija, iz fondova prekogranične saradnje – saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare Dubravka Bulovan Bengin, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, obrazovanja, informisanja i verskih zajednica. Ona je istakla da je reč o projektu koji će se realizovati kroz nekoliko segmenata.
 
"Prva faza, koja će trajati tri meseca, je istraživački rad, kada će se, na teritoriji grada i naseljenih mesta raditi ispitivanja različitih tema i različitih profila pitanja, koja će predstavljati bazu podataka za izradu Strategije za period od 2014-2022. godine. To je dovoljan period da se nešto ozbiljnije započne i da aktivnostima, sa jasno postavljenim ciljevima, krenemo u pretpristupne fondove, kako bi obezbedili neophodne alternativne modele finansiranja. Pre usvajanja Strategije planirano je održavanje javne rasprave na kojoj će se predstaviti celokupan rad timova okupljenih oko izrade ovog akta." – istakla je Bulovan Bengin.
 
 
Istovremeno kad i Grad Zrenjanin, svoju Strategiju razvoja u oblasti kulture realizuje i Temišvar, a Zrenjaninu je za sve aktivnosti u vezi sa izradom ovog dokumenta EU odobrila 38.000 evra.
 
Kultura je važan segment razvojne politike našeg grada, a kvalitet kulturnog života i događaja je bitan motiv za uspešne, poslovne ljude, da ostanu da žive i rade u Zrenjaninu – čulo se, između ostalog, na današnjoj konferenciji. Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, tim povodom rekao je da u periodu za koji će se izraditi Strategija treba raditi i na unapređenju ukupnog života i kulturne ponude, kao i objedinjavanju, u okviru zajedničkog posla, organizacija koje se bave kulturnom delatnošću.
"Saradnja s našim partnerima, u okviru programa prekogranične saradnje, dovelo je, praktično, do toga da Evropska unija prepozna Zrenjanin i Temišvar kao ozbiljne gradove, kojima je poverila novac za izradu ovakve Strategije." – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
 
Strategija će, kako je istaknuto, biti dobar instrument za pristupanje evropskim fondovima pri konkurisanju za različite projekte. U ekonomskoj situaciji kakva je trenutno kod nas, biće teško izdavajati sredstva za ozbiljnije poduhvate u oblasti kulture, posebno kada je reč o infrastrukturi. Slikovito je to objasnila Dubravka Bulovan Bengin, rečima da bi grad, primera radi,  teško mogao finansirati izgradnju i opremanje depoa za slike iz Umetničke kolonije Ečka, ali ako je ta aktivnost uvrštena u Strategiju razvoja kulture, to daje znatno veće šanse da za nju budu odobrena sredstva iz fondova EU.