Grad Zrenjanin podržava program ''Letnja stručna praksa''

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je potpisan Sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", na osnovu kog se lokalna samouprava uključila u realizaciju programa "Letnja stručna praksa", proizašlog iz Ugovora o saradnji potpisanog 2010. god. između udruženja "Zrenjaninski poslovni krug - ZREPOK" i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu. 
 
Program "Letnja stručna praksa" podrazumeva meru aktivne politike zapošljavanja koja se organizuje s ciljem stvaranja uslova dobre saradnje TF "Mihajlo Pupin", s jedne strane, privrednika i preduzetnika s druge strane, lokalne samouprave i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. 
 
 
Ovim povodom, današnjem skupu prisustvovali su predsednik ZREPOK-a, Dragan Vidaković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Pero Knežević, a u ime potpisnika Sporazuma, dekan TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milan Pavlović i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i studenti zrenjaninskog fakulteta, uključeni u program "Letnja stručna praksa".
 
Izmenama Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Zrenjanina za tekuću godinu, predviđena je realizacija programa "Letnja stručna praksa" na teritoriji grada u 2013. godini, čime je Grad prepoznao njegov značaj. Cilj navedenog projekta je da se najboljim studentima Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" obezbedi sticanje radnog iskustva kroz stručnu praksu u firmama članicama ZREPOK-a, da za rad tokom stručne prakse dobiju i određenu nadoknadu (u ovom slučaju po deset hiljada dinara mesečno), kao i da se profilišu kadrovi koji su neophodni zrenjaninskoj privredi u savremenim tokovima poslovanja. 
 
 
"Na inicijativu privrednika iz Zrenjanina, nakon tri godine Grad se uključio u projekat "Letnja stručna praksa". "Poslom do znanja", kako glasi radni naziv projekta, omogućili smo najboljim studentima sa našeg tehničkog fakulteta da, rešavanjem projektnih zadataka u konkretnim situacijama i u realnoj privredi, dođu do novih znanja, privrednicima omogućili da provere kakvi su novi stručni kadrovi na tržištu rada, a fakultetu da evaluira znanja koja se na njihovim katedrama stiču. Ovo je prilika da još jednom istaknemo da kvalitet, znanje i inovacija predstavljaju nešto najbolje što mladi ljudi mogu danas da ponude savremenom poslovnom tržištu i očekujemo da u narednim godinama što više preduzeća bude aktivno uključeno u ovaj projekat", rekao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da će se lokalna uprava potruditi da sve aktivnosti u vezi s praksom mladih stručnjaka budu ponuđene realnom sektoru, jer je to preduslov za stvaranje novih preduzeća i privatnu inicijativu upravo od strane tih ljudi.
 
Dekan TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milan Pavlović, kaže da je, osim materijalnog značaja za studente koji donosi ovaj projekat, značajan i psihološki efekat, odnosno saznanje da zajednica i društvo počinju da razmišljaju o njima i omogućavaju im da rade.
"Ovo je jedinstven projekat na teritoriji Republike Srbije, koji donosi rezultate i imamo saznanja da će pokušati da ga promovišu i neke druge sredine. Zahvaljujem, pre svega, studentima koji su učestvovali u njemu i nadam se da će u narednim godinama, uz ovakvu podršku, za projekat vladati još veće interesovanje. Tokom poslednje dve godine, na ovaj način je letnju stručnu praksu obavljalo oko 30 naših studenata", navodi dekan Pavlović.
 
 
Predsednik udruženja ZREPOK, koje je i iniciralo čitav projekat pre tri godine, Dragan Vidaković, ističe da je ostvarena ideja koja promoviše i zrenjaninski fakultet i grad, i koja daje mogućnost studentima da steknu kvalitetna, primenljiva, praktična znanja, koja će im pomoći i da lakše dođu do posla, ali i da uvećaju vrednost stečene diplome.
"Ideja je potaknuta velikim uspehom grupe studenata našeg fakulteta, koji su ostvarili na međunarodnom takmičenju 2010. godine, i po onoj sintagmi da "ništa ne uspeva kao uspeh", i mi smo došli na ideju da "damo malo vetra u krila" tim studentima koji završavaju studije, da im pokažemo da ovde ima privrednika koji prepoznaju i cene uspeh i koji žele da najboljim studentima pošalju poruku da u gradu u kom su stekli diplomu mogu dobiti adekvatno zaposlenje", rekao je Vidaković.
 
Projekat "Letnja stručna praksa" proizašao je iz Ugovora o saradnji potpisanog 2010. god. između udruženja „Zrenjaninski poslovni krug - ZREPOK" i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, a sve u cilju adekvatnijeg profilisanja kadrova koji su neophodni zrenjaninskoj privredi u savremenim tokovima poslovanja. 
 
 
Da je program zaista pružio priliku mladim visoko obrazovanim ljudima da steknu praktična i korisna znanja po završetku studija, govore i iskustva dva, nedavno diplomirana, inženjera informatike. Nikola Petrov završio je osnovne akademske studije i letnju praksu obavljao je u kompaniji "BB trejd". Imao je projektni zadatak da napravi web-aplikaciju koja će dati definisanje akcijskih artikala tog preduzeća. Smatra da mu je ovaj rad dosta pomogao u sticanju praktičnih znanja i bitnu referencu za dalji rad.
 
Sličnog je mišljenja i Nikola Jovanović, diplomirani inženjer informatike, koji je tri meseca obavljao stručnu praksu u kompaniji "Gomeks".
- Tokom prakse imao sam projektni zadatak da izradim aplikaciju namenjenu administraciji baze podataka o bar-kod ručnim skenerima. Zadovoljan sam odnosom mentora i zaposlenih u "Gomeksu" i mislim da će mi ova praksa doneti bolju referencu u budućem radu – ističe on.