Četvrti sajam EU "Evropsko selo": promocija vrednosti Zrenjanina, Srbije i EU

„Dan Evrope obeležava se na mnogim mestima, ali ovo je jedan od najkreativnijih događaja gde se na vrlo inventivan način ljudi i deca upoznaju sa glavnim vrednostima Evrope, koje uključuju ne samo raznolikost kultura, već i razvoj dobrih odnosa i međusobne saradnje i podrške ", izjavila je zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije Ana Ilić, otvarajući četvrti sajam EU "Evropsko selo" u Zrenjaninu.

 

 

Zbog rekonstrukcije Trga slobode, manifestacija koja se ovde tradicionalno održava ove godine je preseljena u Tiršovu ulicu, prostor stare pijace. Međutim, to nije uticalo na broj posetilaca, niti na kreativnost učesnika i njihovu želju da zemlje EU predstave na najbolji mogući način, promovišući njihove karakteristične osobine, tradiciju, kulturu, gastronomiju, muziku ... Današnje „Evropsko selo“ predstavile su 24 osnovne škole sa teritorije grada Zrenjanina i Predškolska ustanova - vrtić koja im se pridružio u promociji 26 zemalja članica EU.

 

    

 

Ove godine je po prvi put organizovano takmičenje „Šta ja znam o EU?“ Za učenike osnovnih škola u OŠ „Vuk Karadžić“ i za srednjoškolce Zrenjaninskih srednjih škola, uključujući oko 50 učenika. Najbolji učenici u obe kategorije primili su nagrade od šefa političkog odseka Delegacije EU u Srbiji, Luke Bjankonija.

 

    

 

Podsetio je da se 9. maj obeležava kao Dan Evropske unije, jer je tog dana 1950., kada je objavljena takozvana „Šumanova deklaracija“ prvi put predstavljena ideja „Ujedinjene Evrope“, uključujući snažnu političku i ekonomsku saradnja.

"Šezdeset i pet godina kasnije, Evropska unija je " živi" projekat koji je, počevši od šest zemalja članica, do 28 zemalja, koje zajedno sarađuju i sprovode politiku mira i dobrobiti svih svojih građana. Dan Evrope se ovde obeležava pošto Srbija ima jasan cilj da postane članica EU. Impresioniran sam ovim događajem i činjenicom da toliko mladih građana Zrenjanina pokušava nešto više da nauči o Evropskoj uniji i širi evropsku ideja u ovom regionu ",  - izražavajući svoje utiske rekao je Bjankoni.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je Grad Zrenjanin drugi put organizator Sajma EU i da je ova manifestacija uvrštena u zvanični program događaja u našem gradu.

„Ponosan sam na sve škole učesnike, na njihove direktore, učitelje, decu koja su tokom poslednja dva meseca uložili veliki napori da nauče više o zemljama koje predstavljaju, da bi pripremili program, i posebno mi je zadovoljstvo što danas, ovde u Zrenjaninu mogu da pozdravim predstavnike stranih ambasada država članica EU. Danas se, zapravo, na ovom sajmu EU promoviše ne samo grad Zrenjanin, već i Srbija, i ambasade, koje predstavljaju svoje zemlje, pre svega, našim najmlađim građanima, što je svakako veoma dobro, jer što se bolje upoznamo, lakše nam je svima “, rekao je Janjić.

 

 

Na ceremoniju otvaranja pozvani su predstavnici više ambasada i diplomatskih predstavništava država članica EU, kao i delegacija EU u Srbiji. Takođe su bili i predstavnici Kancelarije za evropske integracije Srbije i Fonda „Evropska pitanja“ AP ​​Vojvodine. Zrenjanin je pozdravio pomenutog Luku Bjankoniju i Anu Ilić, ali i koordinatora EU Info Pointa Novi Sad, Snežanu Pupovac, zamenika direktora SEIO-a, predstavnika Fonda "Evropski poslovi", Milana Čežeka, kao i predstavnike ambasade Grčke, Švedske, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Francuski kulturni centar iz Novog Sada.

 

    

  

 

Zamenik šefa misije grčke ambasade u Srbiji Joanis Joanidis, nakon što je posetio prošlogodišnji sajam EU, vratio se ove godine ponovo navodeći da Grčka od samog početka podržava sajam EU "Evropsko selo", rekavši da je sajam EU organizovan kao deo srpskih EU integracija Podsetio je na saradnju Ambasade i škole koja je Grčku predstavljao pre godinu dana, najavljujući slične aktivnosti za ovu godinu.

 

 

„Opskrbili smo školu„ Jovan Dučić “iz Kleka, računarima i učenici su bili naši gosti u Beogradu, dok ju je nedavno posetio ambasador Ikonomidis, i radujemo se poseti škole„ Mladost “iz Tomaševca, 22. maja, koja ove godine predstavlja Grčku, rekao je Joanidis.