Taraš postaje ''Evropsko selo roda''

Taras je naveden kao jedno od 14 "evropskih sela roda", u 14 država, kako je najavljeno tokom manifestacije pod nazivom "Dani roda", održane u tom selu. Direktor nemačke fondacije za zaštitu životne sredine "EuroNatur" Stefan Ferger uručio je sertifikat "European Stark Village 2015." predstavnicima mesne zajednice Taras, Udruženja građana "Taraške rode" i Grada Zrenjanina, a najavi je prisustvovao veliki broj stanovnika Taraša i njihovih gostiju.

 

 

Fondacija „EuroNatur“ osnovana je 1987. godine i uključena je u životne sredine širom Evrope. Od 1994. Fondacija podržava evropska stara sela, a pre Taraša ovo priznanje dodeljeno je za 13 selia, u 13 država, u skladu sa pravilom - jedna država - jedno selo.

 

 

Stefan Ferger podsetio je da je Taraš selo sa najvećim brojem belih roda u Srbiji, što ga je toplo preporučilo.
- Više od četrdeset parova dolazi ovde, što je značajna činjenica, ali i ono što je važno jeste da stanovnici Taraša posebnu pažnju posvećuju pticama, brinu se o njima, poštuju ih i vole. Takođe deca se bave ovim aktivnostima zaštite ptica, pa su to bili razlozi da odaberu Taraš za sertifikat o "Evropskom selu roda" - rekao je Ferger.

 

   

 

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“, koje je uspešno podržalo selo kao kandidat za ovaj sertifikat. Pokrajinski sekretar za urbanizam, građevinarstvo i životnu sredinu, dr Slobodan Puzović. istakao je da Sekretarijat podržava Specijalni rezervat prirode "Okanj bara" i druga zaštićena područja u ovom regionu, gde je Taraš smešten.
- Podržavamo tu tradiciju i područje i nastavićemo to raditi i ubuduće, zajedno s lokalnom samoupravom i upravom Taraš, ne samo da bismo je sačuvali, već je promovisali i koristili na održiv način - rekao je Puzović.

 

          

 

U ime grada Zrenjanina Dubravka Bulovan Bengindobijanje sertifikata "Taraš - Evropsko selo roda 2015." rekavši da je dosad Taraš bio prilično zapostavljen, ali da je sadaašnja lokalna samouprava počela da to menja, pružajući selu priliku da se dalje razvija.

 

 

„Dani Taraških roda“ obuhvatali su mnoge aktivnosti, a deca su tome doprinela svojim kreativnim radom crtanja, poezije, folklora. Sada ulazeći u selo možete videti natpis „Evropsko selo roda“, a samo desetak metara dalje je Ulica roda odakle dolazi većina roda.

 

  

   

 

Spisak evropskih sela roda:

 

Čigoc, Hrvatska
Nagibajom, Hungari
Ruhstadt, Nemačka
Malpartida de Caceres, Španija
Andrid, Rumunija
Mala i Velika Polana, Slovenija
Tikocin, Poljska
Marčeg, Austrija
Belozem, Bugarska
Altreu, Švajcarska
Eskikaragac, Turska
Češinovo-Obleševo, Makedonija
Buzica, Slovačka
Taraš, Srbija