Тараш постаје ''Европско село рода''

Тарас је наведен као једно од 14 "европских села рода", у 14 држава, како је најављено током манифестације под називом "Дани рода", одржане у том селу. Директор немачке фондације за заштиту животне средине "ЕуроНатур" Стефан Фергер уручио је сертификат "European Stark Village 2015." представницима месне заједнице Тарас, Удружења грађана "Тарашке роде" и Града Зрењанина, а најави је присуствовао велики број становника Тараша и њихових гостију.

 

 

Фондација „ЕуроНатур“ основана је 1987. године и укључена је у животне средине широм Европе. Од 1994. Фондација подржава европска стара села, а пре Тараша ово признање додељено је за 13 селиа, у 13 држава, у складу са правилом - једна држава - једно село.

 

 

Стефан Фергер подсетио је да је Тараш село са највећим бројем белих рода у Србији, што га је топло препоручило.
- Више од четрдесет парова долази овде, што је значајна чињеница, али и оно што је важно јесте да становници Тараша посебну пажњу посвећују птицама, брину се о њима, поштују их и воле. Такође деца се баве овим активностима заштите птица, па су то били разлози да одаберу Тараш за сертификат о "Европском селу рода" - рекао је Фергер.

 

   

 

Манифестацији су присуствовали представници „Друштва за заштиту и проучавање птица Србије“, које је успешно подржало село као кандидат за овај сертификат. Покрајински секретар за урбанизам, грађевинарство и животну средину, др Слободан Пузовић. истакао је да Секретаријат подржава Специјални резерват природе "Окањ бара" и друга заштићена подручја у овом региону, где је Тараш смештен.
- Подржавамо ту традицију и подручје и наставићемо то радити и убудуће, заједно с локалном самоуправом и управом Тараш, не само да бисмо је сачували, већ је промовисали и користили на одржив начин - рекао је Пузовић.

 

          

 

У име града Зрењанина Дубравка Булован Бенгиндобијање сертификата "Тараш - Европско село рода 2015." рекавши да је досад Тараш био прилично запостављен, али да је садаашња локална самоуправа почела да то мења, пружајући селу прилику да се даље развија.

 

 

„Дани Тарашких рода“ обухватали су многе активности, а деца су томе допринела својим креативним радом цртања, поезије, фолклора. Сада улазећи у село можете видети натпис „Европско село рода“, а само десетак метара даље је Улица рода одакле долази већина рода.

 

  

   

 

Списак европских села рода:

 

Чигоц, Хрватска
Нагибајом, Хунгари
Рухстадт, Немачка
Малпартида де Цацерес, Шпанија
Андрид, Румунија
Мала и Велика Полана, Словенија
Тикоцин, Пољска
Марчег, Аустрија
Белозем, Бугарска
Алтреу, Швајцарска
Ескикарагац, Турска
Чешиново-Облешево, Македонија
Бузица, Словачка
Тараш, Србија