Rekonstrukcija sistema grejanja smanjuje gubitke

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i direktor Gradske toplane Aleksandar Starčević obišli su danas mesto rekonstrukcije magistralnog vrelovoda. Rekonstrukcija magistralnog grejnog voda sprovodi se kroz program KfW IV.

Radi se na deonici od 800 m od Ulice Narodne omladine do Ulice Vojvode Petra Bojovića, a izvođač radova je konzorcijum "Strabag" A.G. iz Austrije i "Logstor" S.R.L iz Rumunije sa kooperantima.

 

 

Zamenik gradonačelnika Santovac podsetio je da je Grad Zrenjanin zajedno sa Gradskom toplanom ušao u program KfW 2012. godine uključujući kompletnu rekonstrukciju magistralnog cevovoda.
- Moram da kažem da je ukupna vrednost radova, uključujući radove na toplani, sedam miliona evra. Činjenica je da želimo da obezbedimo visokokvalitetno grejanje, a rekonstrukcija će smanjiti gubitke na mreži pružajući jeftinije grejanje, što je osnova svih ovih radova - rekao je Santovac.

 

 

On je dodao da će Grad Zrenjanin umanjiti cenu grejanja ukoliko se cena gasa zadrži na sadašnjem nivou, tako da građani mogu da dobiju grejanje jeftinije od prošle godine.

 

 

Govoreći o rekonstrukciji, Aleksandar Starčević je takođe istakao da je to nastavak programa KfW i da bi radovi u toj ulici trebalo da budu završeni do 20. jula.
- Nakon toga će se rekonstruisati delovi sistema na Bagljašu i tada ćemo imati efikasniji sistem, a pozivajući se na to, od Vlade se očekuje novi propis koji će definisati cenovnik grejanja za gradove. Uredba će razjasniti sve nejasnoće - rekao je Starčević i dodao da će svi radovi biti završeni do početka grejne sezone.

 

 

 

Takođe, Starčević je potvrdio mogućnost smanjenja cene grejanja, od čak 15%, ukoliko se zadrže trenutne cene goriva i zamolio građane da budu strpljivi, jer se takvi radovi izvode jednom u 30-40 godina.