Preminuo Ivan Guta Grubački, legenda i simbol rukometnog sporta u Zrenjaninu

Tužna vest odjeknula je danas u svim sportskim krugovima grada - u 79. godini preminuo je Ivan Guta Grubački, legenda i simbol rukometnog sporta u Zrenjaninu, tvorac tima “Proletera” koji je sredinom osamdesetih godina počeo da pronosi slavu zrenjaninskog i jugoslovenskog rukometa širom Evrope, veliki sportski entuzijasta i pregalac.    
 
U iščekivanju novog susreta državne reprezentacije Srbije u Zrenjaninu, protiv selekcije Grčke u sredu, 13. januara, stigla je vest da je popularni Guta izgubio bitku protiv duge i teške bolesti. 
 
 
Na rukometnom terenu i pored njega, za Gutu nikad nije bilo predaje. Igrao je u ovdašnjem “Vulkanu”, s kojim 1962. godine stiže do Prve savezne lige. Postaje trener još u igračkim danima, prvo u “Vulkanu”, potom i njegovom nasledniku “Proleteru”, koji s prekidima vodi sve do 1985. godine. 
 
Iz četvrtog ligaškog ranga dovodi “Proleter” do Prve savezne lige, a potom i vicešampionske titule, 1984. godine, odmah iza dvostrukog evropskog šampiona, “Metaloplastike”. Izlazi s “Proleterom” po prvi put i u Evropu i u nezaboravnom meču IHF kupa u Zrenjaninu eliminiše nemačku ekipu “Tusem” iz Esena rezultatom 23:17, nakon poraza u prvom meču 16:21.  
 
Ostaje u rukometnom sportu i nakon odlaska iz “Proletera”, trenira “Hercegovinu” iz Sečnja, a osnivač je rukometnog kluba “Gradnulica” i sportskog centra u tom delu Zrenjanina. Bio je pomoćnik selektoru reprezentacije Jugoslavije Zoranu Živkoviću Tuti
 
Od 1977. do 2008. godine je bio rukovodilac sportske hale "Medison" u Zrenjaninu, a od 1993. do 2000. godine je obavljao funkciju predsednika RS Vojvodine i bio u upravnom odboru RSJ i RSS do 2008. godine, kada se penzionisao. Dobitnik je specijalne plakete koju je dodelio RSV, povodom 70 godina postojanja, za nesebičan doprinos razvoju i afirmaciji rukometa.
 
 
Izražavajući saučešće porodici Ivana Grubačkog, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura objavio je da nas je napustio istaknuti sportski pregalac i pokretač brojnih akcija, iskreni pobornik sporta uopšte. 
“Pokrenuo je točak rukometnog sporta u gradu koji se više nije zaustavljao, do evropskih visina. Porodici Ivana Grubačkog upućujem izraze najdubljeg saučešća. Neka mu je večna slava i hvala za nemerljiv doprinos rukometnom i uopšte sportu u Zrenjaninu”, naveo je gradonačelnik Salapura. 
 
Datum i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5861/Ivan_Guta_Grubacki_0.jpg