Gradonačelnik Zrenjanina: “Mlekoprodukt” dao značajan doprinos ekonomskoj stabilnosti našeg grada

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas u svom kabiinetu Borisa Burdena, novog generalnog direktora “Savencija Grupe” za centralnu i istočnu Evropu, a poseta je organizovana radi informisanja novog regionalnog menadžmenta o privrednom ambijentu i gradu u kom posluje kompanija “Mlekoprodukt”, deo “Savencija Grupe”.
 
Gradonačelnik je nakon sastanka rekao da je “Mlekoprodukt”, pre svega, još jedan dokaz dobre saradnje Grada Zrenjanina, odnosno lokalne samouprave sa kompanijom koja je jedan od modela uspešne privatizacije, ne samo u našem gradu, već i na teritoriji cele Srbije. 
- “Mlekoprodukt” je dao značajan doprinos i kada je reć o ekonomskoj stabilnosti u našem gradu, razvoju privrede i razvoju grada decenijama unazad, posebno kada je u pitanju bila godina koja je iza nas i pandemija koronavirusa. Ta stabilnost ogleda se na više načina, pre svega, sačuvali su radna mesta i u pogonima kompanije radi tri stotine radnika, sačuvali su svoje kooperante, odnosno četiri stotine domaćinstava koji svakodnevno isporučuju mleko kompaniji, takođe, već su dobijene dozvole za izvoz u Evropsku uniju - rekao je gradonačelnik Salapura i ukazao da će to doprineti daljem razvoju i povećanju proizvodnje. 
 
 
 
 
Naglasio je i da se “Mlekoprodukt” dokazao kao društveno odgovorna kompanija.
- U jeku borbe protiv pandemije donirali su našem Zavodu za javno zdravlje aparat za PCR testiranje i time umnogome ojačali borbu protiv korona virusa. Na tome im se lično i u ime svih građana zahvaljujem - rekao je Salapura. 
 
Boris Burden ukazao je da je mogućnost posete “Mlekoproduktu” za njega izuzetna čast i da se, postavši deo Savencija Grupe, kompanija brzo uklopila u njen model poslovanja, pre svega zbog zajedničke, dugo negovane kulture kvaliteta, a zatim i principa poslovanja koji podrazumevaju poseban odnos prema zaposlenima, partnerima i sredini u kojoj posluje. 
- Posvećenost društvenoj odgovornosti jedan je od ključnih elemenata “Mlekoprodukta”, kako u okviru lokalnog delovanja, tako i nacionalnog, na šta smo kao grupa Savencija ponosni. U Zrenjaninu zapošljavamo više od 300 radnika, otkupljujemo godišnje oko 30 miliona litara mleka od 400 proizvođača. Prema tome, ova kompanija je jedan od značajnih aktera za život, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, koja se oduvek zalaže da obezbedi kontinuitet prehrambenog lanca i da ponudi svojim sugrađanima proizvode visokog kvaliteta. Sve su ovo razlozi što je i u protekloj godini, “Mlekoprodukt” zabeležio rast i sjajne rezulatate, učvršćujući poziciju lidera na tržištu polutvrdih i tvrdih sireva. Grupa “Savencija” je poznata po svojoj raznovrsnosti, bogatoj istoriji i etičkom poslovanju, a to je sve potpuno komplementarno i sa načinom na koji se posluje i u Srbiji. Danas sam ovde video mnogo strasti i pozitivne energije, kao i želje za daljim razvojem i napretkom. Uvek možete računati na mene i moju punu podršku u budućnosti -  izjavio je Boris Burden.
 
 
 
 
Poseta Borisa Burdena Srbiji još jedan je od pokazatelja koliko je naše tržište značajno ne samo u Evropi nego i šire. Novi pravci i proširenje tržišta utiču povoljno na domaću privredu, počev od domaćih farmera, dobavljača sirovine, partnera do industrijskih proizvođača. Cilj je da se zadrže mladi i kompetentni ljudi koji će imati sigurna radna mesta i bolju perspektivu budućnosti. 
 
Kompanija „Mlekoprodukt” d.o.o. osnovana je 1947. godine i bavi se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda i jedna je od vodećih kompanija u ovoj oblasti.
 
Od 28.02.2004. D.O.O.“Mlekoprodukt“ Zrenjanin posluje u sastavu francuske kompanije “Bongren”, odnosno njenog istočnoevropskog dela. Posle toga je počela ubrzana modernizacija, uz efikasna investiranja u svrhu priprema za ulazak na evropsko tržište. Razvijena je nova robna maka „Biser“ sa ambicijom vodećeg brenda proizvođača sireva na našim proistorima, jugoistočne Evrope i Balkana.
 
U aprilu 2015. „Bongren“ menja ime u “Savencija Grupu”.
 
 
 
U današnjim uslovima „Mlekoprodukt“ otkupi preko 33 miliona litara mleka godišnje (dnevni ulaz mleka je od 80.000 litara u zimskom periodu do 120.000 litara u letnjem periodu), a proizvede preko 1700 tona klasičnih sireva (trapist,gauda ,edamer i kačkavalj), 900 tona topljenih sireva (trouglaste porcije,lisnati sirevi i blok forme)i preko 300 tona raznih namaza proizvedenih od nabavljene sirovine. Takođe se na godišnjem nivou proizvede preko 1300 tona svežih sireva (feta, mladi sir,rikota i kriška beli sir). Svu ovu proizvodnju i sav protok ove količine robe opslužuju sopstvene službe održavanja i transporta koja svakodnevno prevezu preko 100 tona robe (sirovine od proizvodjača do fabrike i gotovih prizvoda od fabrike do potrošača) u krugu od 80 kilometara. Sav ovaj posao obavlja 320 radnika. Uspešnu i kvalitetnu proizvodnju i u najtežim uslovima omogućuje, pre svega, visoka kadrovska struktura i savremena organizovanost svih službi, a naravno i dugogodišnje iskustvo.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5903/Boris_Burden_Mlekoprodukt_0.jpg