Zrenjanin u projektu RELOF2, potpisan Memorandum o saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju - za efikasnije upravljanje javnim finansijama

Grad Zrenjanin i opštine Žitište i Sečanj danas su u Zrenjaninu potpisali Memorandum o saradnji, o učešću ovih lokalnih samouprava u projektu RELOF2 (Reforma lokalnih finansija u Srbiji - druga faza). Memorandum je potpisan između Grada Zrenjanina, Opštine Sečanj i Opštine Žitište i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), koga zastupa Ambasada Švajcarske u Srbiji, a predstavlja Švajcarska kancelarija za saradnju. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina potpis na ovaj dokument stavio je gradonačelnik Simo Salapura, opštine Žitište pomoćnica predsednika Edit Sarka, opštine Sečanj predsednik Predrag Rađenović i u ime Švajcarske kancelarije za saradnju Ana Jolović, direktorka projekta RELOF2. Potpisivanju je prisustvovala i pomoćnik gradonačelnika Jelena Travar Miljević. Predviđeno je da projekat bude realizovan tokom naredne dve godine. 
 
U pitanju je program podrške lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja u upravljanju rizicima i učincima, kroz sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i adekvatno upravljanje javnim finansijama. Koliko će to značiti Gradu Zrenjaninu, objasnio je gradonačelnik Simo Salapura, koji je rekao da kada država Švajcarska stoji iza nekog razvojnog projekta, onda se radi o implementaciji najboljih primera dobre prakse i iskustva u toj oblasti koje možemo dobiti kroz ovaj projekat. 
 
 

- RELOF podrazumeva stručnu podršku i unapređenje rada lokalne samouprave i naših javnih preduzeća u oblasti upravljanja javnim finansijama, interne revizije i sistema nadzora, a promoviše i međuopštinsku saradnju, kako bi gradovi i opštine s većim kapacitetima pružale podršku manjima. Iz tih razloga, naši su partneri Žitište i Sečanj i praktično, zajednički realizujemo ovaj projekat. Siguran sam da će tokom naredne dve godine imati jasne rezultate projekta i da će Grad Zrenjanin unaprediti upravljanje javnim finansijama. Osim što je to neophodno u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, benefite projekta treba da osete i građani i investitori, pre svega kroz bržu i efikasniju realizaciju planova i veću transparentnost, kako u oblasti finansija, tako i generalno u radu lokalne samouprave - istakao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović rekla je da se projekat sprovodi uz podršku švajcarske vlade, da je njegova vrednost 3 miliona švajcarskih franaka i da će ukupno u njega biti uključeno 48 gradova i opština, četiri ministarstva, AP Vojvodina i Nacionalna akademija za javnu upravu.
- Projekat ima četiri komponente, prva se bavi uvođenjem i unapređenjem finansijskog upravljanja i kontrole, druga se bavi unapređenjem interne revizije, treća se bavi unapređenjem nadzora nad javnim preduzećima i četvrta se bavi različitim inovativnim stvarima koje su u vezi sa finansiranjem u lokalu, poput subvencija za građane za unapređenje energetske efikasnosti, nadzora nad indirektnim budžetskim korisnicima ili učešća građana u malim komunalnim projektima koje sprovode zajedno sa gradom - navela je ona i dodala da će projekat konkretno realizovati kroz obuke i mentoring, sa lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.
 
 
 
Nakon uspešne implementacije RELOF projekta, koji se završio januara 2019. godine, Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove je odobrio drugu fazu projekta - Reforma lokalnih finansija II u Srbiji. Projekat traje od 1. februara 2019. godine do 31. januara 2023. godine i odvijaće se u dve faze (2019-2020. godine i 2021-2022. godine). Grad Zrenjanin našao se među 13 gradova i opština u Srbiji nosilaca projekta, uz koje će učestvovati i 20 lokalnih samouprava - partnera.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5912/RELOFZrenjanin_2021_0.jpg