Solarna elektrana na zgradi Dečjeg dispanzera već donosi uštede električne energije - račun za struju manji za 50 odsto

Početkom jula ove godine puštena je u rad solarna elektrana na zgradi Dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Zrenjaninu, a samo dva meseca kasnije iz ove zdravstvene ustanove ukazuju da su, zahvaljujući tome, već evidentne uštede električne energije. 

Konkretno, računi za utrošenu električnu energiji za jul mesec manji su za čak 50 odsto u odnosu na raniji period. 

 


Inače, solarna elektrana postavljena je kao rezultat Memoranduma o saradnji između Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila donatorska sredstva za tu investiciju. 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je prilikom svečanog puštanja u rad solarne elektrane da je zahvaljujući donaciji Ruske humanirane misije da će pored uštede potrošnje energije biti unapređni i obnovljivi izvori. 


Kako je tada naveo, realizacijom ovog projekta naš grad nastavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru “Zelene agende” Republike Srbije, zatim elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada, a da ništa manje nije značajna ni uspostavljena saradnja između dva prijateljska naroda, ruskog i srpskog.
 


Solarna elektrana na objektu Dečjeg dispanzera sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW (340 W po panelu). Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju preko 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije.

Grad Zrenjanin nastaviće sa realizacijom sličnih projekata koje za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti na teritoriji našeg grada. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6188/large_Solarni_paneli_dispanzer_0.jpg