Grad Zrenjanin u vežbi na državnom nivou “Sistem 2021” - spremnost da se zaštite stanovništvo i materijalna dobra, bez obzira na vrstu opasnosti

Operativno-taktička vežba subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“ održana je danas na više od 50 lokacija širom zemlje, sa više od 8.000 učesnika, a među 24 grada učesnika bio je i Zrenjanin. U organizaciji Sektora za vanredne situacije MUP Srbije - Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu, na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga vežba je realizovana na dve lokacije - pogonu NIS PITNIG u Elemiru i podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor, na teritoriji opštine Žitište. U Elemiru je izvedeno gašenje požara na rezervoarima unutar pogona NIS, u kojima se nalazi oko 240 m3 propana.  
 
 
 
 
Tim povodom, nakon što je u ponedeljak održana generalna proba vežbe, danas se u sedištu Policijske uprave Zrenjanin okupio Gradski štab za vanredne situacije, kojim su predsedavali komandant štaba, gradonačelnik Simo Salapura, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Goran Marjanović i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević. Štab je okupljen kao organ koji donosi naredbe, zaključke i preporuke u vezi sa vežbom i izdavao je komande jedinicama na terenu, a video-linkom je bio sve vreme povezan sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i ostalim jedinicama lokalne samouprave uključenim u današnju vežbu “Sistem 2021”.  
 
 
 
 
Nakon akcije na terenu, u Elemiru, gde su u neposrednom gašenju požara u industrijskom pogonu učestvovali pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, industrijske vatrogasne jedinice pogona NIS i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Elemira, Melenaca i Aradca, organizovan je prevoz i zbrinjavanje povređenih u privremenom objektu Crvenog krsta, uz učešće pripadnika te organizacije i Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”. Uz pripadnike saobraćajne policije, Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinice opšte namene, saveta MZ Elemir, ukupno je u vežbu bilo uključeno oko stotinu učesnika. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Simo Salapura ocenio je vežbu u Elemiru kao veoma uspešnu i čestitao svim učesnicima na sjajno obavljenom zadatku. Istakao je da su svi subjekti i snage sistema zaštite i spasavanja u Gradu Zrenjaninu ovom prilikom pokazali obučenost, spretnost i efikasnost u saniranju tehničko-tehnološke nesreće i požara, kao i da građani Zrenjanina mogu da budu sigurni da će svaki sličan akcident biti rešen u najkraćem mogućem roku, za šta su uverenje pružili učesnici današnje vežbe.
- Nama u gradskom Štabu za vanredne situacije je važno da znamo koliko su odgovorni i profesionalni ljudi koji se bave zaštitom i spasavanjem, jer na teritoriji grada imamo 7 objekata prve i 157 objekata druge kategorije ugroženosti od požara. Naselje Elemir je, zbog naftnih i gasnih postrojenja, područje visokog rizika kada je reč o tehničko-tehnološkim nesrećama i požarima i zato je ispravna odluka da se ovde, u realnim uslovima prikaže koordinisani rad svih snaga zaštite i spasavanja - prokomentarisao je gradonačelnik odluku da se današnja vežba održi baš u industrijskoj zoni Elemira.
 
 
 
 
Dodao je da su Grad Zrenjanin i Štab za vanredne situacije, zbog brojnih rizika koji mogu da nas zadese, u proteklih šest godina stvarali uslove za formiranje i opremanje jedinica za reagovanje u vanrednim situacijama. 
- Sve njih smo videli i danas u okviru vežbe “Sistem 2021”. Imamo opremljenu jedinicu Civilne zaštite opšte namene, pružamo svaku vrstu podrške okružnoj jedinici za pomoć Crvenog krsta Zrenjanin, a nakon što smo formirali 23 operativne jedinice Dobrovoljnih vatrogasnih društava možemo da reagujemo u gašenju početnih požara u svim naseljenim mestima do dolaska profesionalaca - istakao je gradonačelnik Salapura i zahvalio se svim učesnicima vežbe “Sistem 2021” u Zrenjaninu - MUP-u Srbije, Sektoru za vanredne situacije, Vatrogasnom bataljonu iz Zrenjanina, Industrijskoj vatrogasnoj jedinici NIS, Crvenom krstu, Službi hitne medicinske pomoći, poverenicima i pripadnicima Civilne zaštite i dobrovoljnim vatrogascima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6278/vezba_sistem_2021_0.jpg