Gradonačelnik primio učesnika četiri Zimske paraolimpijade u skijanju, našeg sugrađanina Jasmina Bambura

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura primio je danas paraolimpijca u skijanju Jasmina Bambura, čiji su sportska karijera i život išli krajnje specifičnim tokom. Rođen i  odrastao u Zrenjaninu, uspešno je trenirao rukomet i stigao do prvog tima “Proletera”. Ukazala mu se prilika za nastavak školovanja i bavljenje sportom u Americi, otišao je u Atlantu, ali je tamo doživeo tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje je ostao invalid i počeo da trenira skijanje. 
 
Bio je jedini takmičar koji je predstavljao Srbiju na Zimskoj paraolimpijadi 2010. godine u Vankuveru, gde je nosio i zastavu naše zemlje. Stao je tako, uz Branislava Simića, Dejana Bodirogu i Vladimira Grbića, među zrenjaninske sportiste koji su na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama nosili zastavu Srbije.
 
 
 
 
Potom je, zbog finansijske situacije, skupih treninga i priprema i nedovoljno razvijenog paraolimpijskog zimskog sporta u našoj zemlji, u dogovoru s Paraolimpijskim savezom Srbije, odlučio da nastavi da se takmiči za Sjedinjene Američke Države, gde i danas živi. Za američku reprezentaciju nastupio je na Zimskim paraolimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju i osvojio deveto mesto, i u Pjongjangu 2018. godine, gde je bio dvanaesti. Boravak u rodnom gradu, koji posećuje bar jednom godišnje, iskoristio je i da najavi četvrti paraolimpijski nastup, februara naredne godine u Pekingu. Nije nikada prekidao veze sa Srbijom i našim savezom, slao je opremu i skije za paraolimpijce naše zemlje, organizovao takmičenje invalida na Staroj Planini. 
 
 
 
 
Uručujući mu simboličan pasoš “Evropskog grada sporta”, gradonačelnik Salapura istakao je da je, zahvaljujući Jasminu Bamburu, Srbija imala predstavnika na Zimskim paraolimpijskim igrama u Vankuveru, što je bila čast ne samo za našu zemlju, već i za naš grad.
- Imajući u vidu da su iz Zrenjanina potekli mnogi sportisti, mnogi olimpijci i paraolimpijci, naša ideja i želja jeste da s njima ostvarujemo kontakte, da promovišemo i njihove uspehe, bilo da nastupaju u dresu reprezentacije Srbije ili neke druge, a Jasminu će nastup u Pekingu biti četvrto učešće na Paraolimpijadi, što zaslužuje svako poštovanje - rekao je gradonačelnik i dodao da nam je posebno drago što Jasmin Bambur ima korene u našem gradu, što voli da ovde dođe i to često čini, i što je iskoristio priliku za posetu Zrenjaninu i uoči nastupa na svetskom prvenstvu i igrama u Kini. 
 
- Jasmin može da bude uzor i vodilja svima nama, s obzirom na specifičnost i težinu njegovog života, ali i s obzirom na kompleksnost discipline u kojoj nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama. Očekujemo ga ponovo u našem gradu već posle tog takmičenja, možda i sa nekom osvojenom medaljom - naglasio je gradonačelnik Simo Salapura
 
 
 
 
- Moja porodica i rodbina su još uvek ovde, i ja u Zrenjanin dolazim često - kaže Jasmin Bambur - ovo je moj grad, ali s obzirom da se bavim alpskim skijanjem, jasno je da je to ovde nemoguće. Živim u Americi, većinu vremena provodim tamo, ali kad dođem u Srbiju uvek je lepo, samnom vole da dolaze i moje ćerkice i supruga, i planiramo posle Pekinga da dođemo na jednomesečni odmor. A kako će biti na paraolimpijadi, videćemo. Ovim sportom bavim se 16 godina i činjenica je da je to jedna od najtežih discplina, posebno za osobe s invaliditetom. Brzine su ogromne, moja brzina tokom spusta je 120 kilometara na sat, nije lako, ali pomaže adrenalin i sport je izuzetno zabavan - iznosi svoje utiske Bambur i dodaje da i dalje sarađuje sa Paraolimpijskim savezom Srbije, da su to njegovi prijatelji s kojima se viđa na takmičenjima, kada se i druže i međusobno pomažu.
 
Današnjem prijemu prisustvovala je i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6281/prijem_paraolimpijac_bambur_0.jpg