Karate spektakl u Zrenjaninu i trijumf reprezentacije Srbije - 1250 takmičara iz 29 zemalja na svetskom šotokan šampionatu i kupu

Dva puta odjeknula je himna Republike Srbije u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu, tokom današnje svečane ceremonije otvaranja Svetskog Šotokan karate šampionata i Svetskog Šotokan karate kupa - prvi put u čast zemlje domaćina, a ubrzo nakon toga i u čast najuspešnije reprezentacije na 13. po redu SKDUN Šotokan karate kupu, nacionalnog tima Srbije, koja je trijumfovala ispred selekcija Rumunije i Bugarske. Čast da primi veliki pobednički pehar, namenjen našoj selekciji, pripala je gradonačelniku Zrenjanina, Simu Salapuri.
 
 
 
 
Evropski grad sporta ugostio je ovim povodom 1250 takmičara iz 29 zemalja sveta, sa četiri kontinenta, a iz šest zemalja stigli su predstavnici sudijske organizacije. Šampionat, koji se održava u organizaciji Svetske Šotokan karate-do organizacije Ujedinjenih nacija, počeo je u petak stručnim seminarom, a nastavljen je juče i danas, takmičenjima u obe sportske hale na Karađorđevom trgu - u “Kristalnoj dvorani” na pet tatamija. Juče je održan 13. SKDUN Šotokan karate kup, a danas 28. Svetski šampionat, koji je svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
 
 
 
 
On je pozdravio sve učesnike šampionata, takmičare, sudije, trenere, službena lica i goste, poželeo im dobrodošlicu i prijatan boravak u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta 2021. godine. 
- Velika nam je čast što smo domaćini ovako velikog takmičenja i drago nam je kada čujemo da su utisci naših gostiju veoma pozitivni. Očekujemo i u narednom periodu dobru saradnju Grada Zrenjanina i nacionalnog šotokan karate saveza i održavanje sličnih takmičenja u našoj sredini. Zahvaljujem se Šotokan karate savezu Srbije što nam je ukazao poverenje i organizaciju takmičenja, a da sve prođe u najboljem redu, doprinos su dali i Javna ustanova “Sportski objekti”, naši volonteri, Sportski savez grada, svi oni bili su značajan deo manifestacije - istakao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Na otvaranju takmičenja obratili su se i predsednik Svetske šotokan organizacije Aurel Patru iz Rumunije, tehnički direktor i predsednik sudijske organizacije Kolin Pat iz Engleske, kao i Milorad Ćopić, predsednik Šotokan karate saveza Srbije i potpredsednik SKDUN. Tom prilikom gradonačelniku Salapuri dodeljeno je posebno priznanje za izuzetan doprinos razvoju karate sporta u Zrenjaninu i Srbiji i podršku u organizaciji Svetskog prvenstva u okviru Svetske Šotokan karate-do organizacije ujedinjenih nacija, a slično  priznanje zaslužili su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
 
 
Borilišta u “Kristalnoj dvorani”, prostori oko njih, ali i tribine zrenjaninske sportske hale, pružali su danas lepu sliku i slali poruku zajedništva i plemenite sportske misije, da ujedinjuje sve ljude, bez obzira na jezik, poreklo i boju kože. Čuli su se brojni svetski jezici, a takmičari s različitih meridijana bodrili su jedni druge i pozdravljali efektne sportske poteze, bez obzira sa čije strane su dolazili. Fer-plej je bio prisutan na svakom koraku, što i priliči takmičarima u borilačkim sportovima, među kojima je, naravno, i karate.
 
 
 
 
Tehnički organizatori šotokan karate spektakla u Zrenjaninu bili su Šotokan karate savez Srbije i karate klub “Banat” iz Aradca, na čelu s agilnim Dankom Đokićem, koji je ujedno i član Upravnog odbora Šotokan karate saveza Srbije i trener naše reprezentacije.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6289/karate_shotokan_2021_0.jpg