Pri osnovnoj školi "1. oktobar" u Botošu počela sa radom vrtićka gupa - otvaranje vrtićkih grupa podstiče opstanak mladih bračnih parova na selu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik Saša Santovac, sa svojim saradnicima, predstavnicima mesne zajednice i načelnicom školske uprave Snežanom Oluški Vlačić,  posetili su danas Botoš gde je počela sa radom vrtićka grupa pri Osnovnoj školi “1. oktobar“ u tom mestu. 

 

 

U toj školi radi 30 nastavnika i 124 učenika osnovnoškolskog uzrasta pohađa nastavu od prvog do osmog razreda. U sastavu škole, u izdvojenom prostoru radi i pripremna predškolska grupa koja u školskoj 2021/22 godini broji 17 dece.

Poslde obilaska vrtića i razgovora sa zaposlenima u novoformiranoj grupi, gradonačelnik Salapura ukazao je da je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu  uradio mnogo u oblasti populacione politike, a jedna od tih mera je otvaranje vrtićkih grupa u naseljenim mestima - sada ih je ukupno četrnaest.

 

 

- Danas smo u školi “1. oktobar“ koja ima tradiciju dugu više od 250 godin, a danas smo ovde u vrtićkoj grupi koja je počela sa radom 1. oktobra ove godine. Zadovoljni smo jer vidimo adaptiran i lep objekat, popunjen, inspirativan za pedagoški rad sa decom. U vrtićku grupu upisano je dvadeset četvoro dece uzrasta dece od 3,5 do 5,5 godina, a ono što raduje, kako smo to čuli od direktorke škole, jeste da smo ove godine imali veći broj upisanih đaka prvaka. Naime, ovu školu završilo je sedmoro učenika osmog razreda, a u prvi razred upisan je dvadeset jedan učenik - rekao je gradonačelnik napominjući da je to svakako pokazatelj da mere koje sporovodi lokalna samouprava daju rezultate. 

 


- U narednom periodu želimo da rezultati budu upravo ovakvi, otvaranje vrtićkih grupa na teritoriji seoskih mesnih zajednica dosta podstiče opstanak mladih bračnih parova na selu. Jedan deo koji na to utiče je obrazovanje, a ono što želimo jeste da pokušamo da kroz budzet za narednu godinu unapredimo sadržaje koji se tiču društvenog života u seoskim mesnim zajednicama i to će nam biti jedan od prioriteta, na čemu ozbiljno radimo i sa Vladom Vojvodine i Vladom Srbije - rekao je još gradonačelnik Simo Salapura. 

 

 

Inače, sredstva za opremanje i adaptaciju prostora su dobijena putem projekta Ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku 2019. godine, i početak rada je bio planiran za školsku 2020/21 godinu, ali je zbog epidemiološke situacije i čekanja na sve dozvole rad je započet u školskoj 2021/22. 
Rad ove vrtićke grupe u skladu je sa svim postojećim normativima, udoban i prijatan za bezbedan i zdrav boravak dece, a kako se danas moglo čuti, postoji interesovanje roditelja i za dodatni upis.

 

 

Direktorka Osnovne škole “1. Oktobar” Staša Velisavljev kazala je da je otvaranje ove predškolske grupe veoma značajno je za školu i selo.

- Dugo smo čekali na ovo, ceo proces trajao je gotovo dve godine, dvadeset četvoro dece dovoljno govori o zainteresovanosti roditelja za ovaj vid obrazovanja i vaspitanja, a ono što je značajno jeste da je sve veći broj roditelja koji rade u Zrenjaninu pa je briga o deci na ovaj način veoma potrebna - ukazala je direktorka Velisavljev. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6299/botos_vrtic_gradonacelnik_00.jpg