При основној школи "1. октобар" у Ботошу почела са радом вртићка гупа - отварање вртићких група подстиче опстанак младих брачних парова на селу

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик Саша Сантовац, са својим сарадницима, представницима месне заједнице и начелницом школске управе Снежаном Олушки Влачић,  посетили су данас Ботош где је почела са радом вртићка група при Основној школи “1. октобар“ у том месту. 

 

 

У тој школи ради 30 наставника и 124 ученика основношколског узраста похађа наставу од првог до осмог разреда. У саставу школе, у издвојеном простору ради и припремна предшколска група која у школској 2021/22 години броји 17 деце.

Послде обиласка вртића и разговора са запосленима у новоформираној групи, градоначелник Салапура указао је да је Град Зрењанин у претходном периоду  урадио много у области популационе политике, а једна од тих мера је отварање вртићких група у насељеним местима - сада их је укупно четрнаест.

 

 

- Данас смо у школи “1. октобар“ која има традицију дугу више од 250 годин, а данас смо овде у вртићкој групи која је почела са радом 1. октобра ове године. Задовољни смо јер видимо адаптиран и леп објекат, попуњен, инспиративан за педагошки рад са децом. У вртићку групу уписано је двадесет четворо деце узраста деце од 3,5 до 5,5 година, а оно што радује, како смо то чули од директорке школе, јесте да смо ове године имали већи број уписаних ђака првака. Наиме, ову школу завршило је седморо ученика осмог разреда, а у први разред уписан је двадесет један ученик - рекао је градоначелник напомињући да је то свакако показатељ да мере које спороводи локална самоуправа дају резултате. 

 


- У наредном периоду желимо да резултати буду управо овакви, отварање вртићких група на територији сеоских месних заједница доста подстиче опстанак младих брачних парова на селу. Један део који на то утиче је образовање, а оно што желимо јесте да покушамо да кроз будзет за наредну годину унапредимо садржаје који се тичу друштвеног живота у сеоским месним заједницама и то ће нам бити један од приоритета, на чему озбиљно радимо и са Владом Војводине и Владом Србије - рекао је још градоначелник Симо Салапура. 

 

 

Иначе, средства за опремање и адаптацију простора су добијена путем пројекта Министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику 2019. године, и почетак рада је био планиран за школску 2020/21 годину, али је због епидемиолошке ситуације и чекања на све дозволе рад је започет у школској 2021/22. 
Рад ове вртићке групе у складу је са свим постојећим нормативима, удобан и пријатан за безбедан и здрав боравак деце, а како се данас могло чути, постоји интересовање родитеља и за додатни упис.

 

 

Директорка Основне школе “1. Октобар” Сташа Велисављев казала је да је отварање ове предшколске групе веома значајно је за школу и село.

- Дуго смо чекали на ово, цео процес трајао је готово две године, двадесет четворо деце довољно говори о заинтересованости родитеља за овај вид образовања и васпитања, а оно што је значајно јесте да је све већи број родитеља који раде у Зрењанину па је брига о деци на овај начин веома потребна - указала је директорка Велисављев. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6299/botos_vrtic_gradonacelnik_00.jpg