Povodom 8. marta gradonačelnik posetio Tamaru Jovanov, vlasnicu "Galerije B612" - Grad Zrenjanin prepoznao značaj žena i važnost njihovog ekonomskog osnaživanja

Povodom 8. marta gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas umetnicu Tamaru Jovanov, vlasnicu "Galerije B612", smeštene u prostorijama  Kulturnog centra Zrenjanina. 
 
Ova mlada preduzetnica prijavila se na javni poziv Grada Zrenjanina za ekonomsko osnaživanje žena i ostvarila pravo na finansijsku pomoć, zajedno sa još 11 žena.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura podsetio je da se Međunarodni dan žena i ove godine obeležava kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a da je Grad Zrenjanin prepoznao značaj žena i važnost njihovog  ekonomskog osnaživanja. 
 
Zbog toga je prošle godine Grad raspisao javni poziv za ekonomsko osnaživanje žena za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno dva miliona dinara. Reč je o prvom javnom pozivu takvog tipa na teritoriji grada Zrenjanina, a očekivanja su da će i u narednom periodu biti sličnih aktivnosti koje će pomoći ženama u našem gradu i doprineti razvoju ženskog preduzetništva.
 
Gradonačelnik je ujedno, povodom 8. marta uputio čestitku i svim sugrađankama.   
  

Tamara Jovanov je na osnovu tog javnog poziva ostvarila pravo na 100.000 dinara pomoći, što je za nju, kako je kazala, bilo od velikog značaja. 
- Značila mi je pomoć grada, na samom početku, pri izboru lokala, a zatim i subvencije koje sam dobila i od čega sam kupila opremu za uramljivanje slika i pravljenje platna, tako da bi s proleća to trebalo da krene - kazala je ona. 
 
 
Inače, Tamara je završila Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, u Novom Sadu 2016. godine, smer likovni tehničar, nakon čega, iste godine, upisuje slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored slikarstva, Tamara se bavi i pisanjem poezije i proze, za šta je dobila brojne nagrade. Radovi su joj publikovani u nekoliko zbornika. Uspešno je učestvovala na grupnim izložbama, a otvorila je pet samostalnih izložbi. 
 
 
 
Osmi mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.
 
Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6446/osmi_mart_poseta_galeriji_00.jpg