Поводом 8. марта градоначелник посетио Тамару Јованов, власницу "Галерије Б612" - Град Зрењанин препознао значај жена и важност њиховог економског оснаживања

Поводом 8. марта градоначелник Симо Салапура посетио је данас уметницу Тамару Јованов, власницу "Галерије Б612", смештене у просторијама  Културног центра Зрењанина. 
 
Ова млада предузетница пријавила се на јавни позив Града Зрењанина за економско оснаживање жена и остварила право на финансијску помоћ, заједно са још 11 жена.
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура подсетио је да се Међународни дан жена и ове године обележава као део борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца, а да је Град Зрењанин препознао значај жена и важност њиховог  економског оснаживања. 
 
Због тога је прошле године Град расписао јавни позив за економско оснаживање жена за шта је из градског буџета издвојено два милиона динара. Реч је о првом јавном позиву таквог типа на територији града Зрењанина, а очекивања су да ће и у наредном периоду бити сличних активности које ће помоћи женама у нашем граду и допринети развоју женског предузетништва.
 
Градоначелник је уједно, поводом 8. марта упутио честитку и свим суграђанкама.   
  

Тамара Јованов је на основу тог јавног позива остварила право на 100.000 динара помоћи, што је за њу, како је казала, било од великог значаја. 
- Значила ми је помоћ града, на самом почетку, при избору локала, а затим и субвенције које сам добила и од чега сам купила опрему за урамљивање слика и прављење платна, тако да би с пролећа то требало да крене - казала је она. 
 
 
Иначе, Тамара је завршила Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“, у Новом Саду 2016. године, смер ликовни техничар, након чега, исте године, уписује сликарство на Академији уметности у Новом Саду. Поред сликарства, Тамара се бави и писањем поезије и прозе, за шта је добила бројне награде. Радови су јој публиковани у неколико зборника. Успешно је учествовала на групним изложбама, а отворила је пет самосталних изложби. 
 
 
 
Осми март установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.
 
Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира. Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6446/osmi_mart_poseta_galeriji_00.jpg