U prisustvu gradonačelnika Sime Salapure potpisan Protokol o saradnji između ustanova kulture Grada Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida u Beogradu

U sali Gradskog veća upriličeno je danas potpisivanje Protokola o saradnji između ustanova kulture Grada Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida u Beogradu. Protokol su u prisustvu gradonačelnika Sime Salapure i njegove pomoćnice Snežane Vučurević, potpisali direktori šest ustanova kulture Grada Zrenjanina i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić. 

 

 


Protokol je potpisan kako bi programi u oblasti kulture, obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, kulture sećanja, umetnosti i izdavaštva koje realizuje Muzej žrtava genocida bili dostupni što većem broju građana.

Direktor Dejan Ristić ocenio je da je današnje potpisivanje protokola za Muzej žrtava genocida, kao jedan od nacionalnih muzeja Republike Srbije, važan događaj zato što se time pokazuje zajednička spremnost da se obogaćuju i objektivizuju znanja iz prošlosti i da se rekreira kultura sećanja nakon brojnih diskontinuiteta 20. veka i da se vrati znanje u fokus kao jedan od resursa razvoja svakog demokratskog i uređenog društva.

 


- Muzej žrtava genocida sa svojim resursima ne može da bude savest nacije i ne treba da bude savest nacije, već treba da bude središte oko koga se okupljaju umni i odgovorni pojedinci širom naše zemlje i u tom smislu, posebno u ovoj godini kada muzej obeležava 30 godina postojanja i uspešnog delovanja i nakon što je predsednik Republike odlikovao Muzej žrtava genocida zlatnom medaljom za zasluge za Republiku Srbiju, mi ulazimo u jedan novi ciklus rada značajno ojačanim na svaki mogući način, sa željom da Muzej žrtava genocida ne bude samo ono što je po zakonu, a to je matična ustanova kulture u oblasti kulture sećanja, već jedno središte gde se promišlja, gde se radi, gde se umrežava i cilj nam je da premrežimo čitavu republiku Srbiju kroz uspostavljanje saradnje sa ustanovama kulture, ustanovama u oblasti prosvete i nauke, kako bismo zaista doprineli da pre svega prepoznamo izazove savremenog doba i opasnosti koje oni se sobom nose i sa druge strane, da uočimo i zajedno definišemo mehanizme za borbu protiv njih, a vidimo koliko su ti izazovi prisutni ne samo u regionu, na teritoriji bivše Jugoslavije, suočavamo se sa nečim što jeste i posledica Drugog svetskog rata, a dešava se trenutno na istoku Evrope u ovom tragičnom bratoubilačkom sukobu Rusije i Ukrajine koji imaju svoje korene i u tragičnim događajima od Drugog svetskog rata. Dakle, znanje i veštine kako bi smo sebe osnažiili i kako bi smo zaista učinili sve što je do nas da se ono što se dešavalo u 20. veku ne ponavlja u 21. veku - rekao je Ristić.

 

 


Gradonačelnik Salapura je ukazao da je Muzej žrtava genocida kao nacionalna ustanova kulture veoma značajan činilac.
- Generalno, važno je gajenje kulture sećanja na žrtve genocida počinjenim nad našim narodom, nad jevrejskim narodom, a svedoci smo da je na ovim prostorima, dakle, posebno srpski narod doživeo ozbiljne posledice kada je u pitanju genocid. Danas smo potpisali protokol sa ustanova kulture grada Zrenjanina i sa Muzejom žrtava genocida želeći da se setimo takvih događaja koji su bili nemili, a koji nisu trebali da se dogode. Belika mi je čast što smo danas ovde ugostili gospodina Ristića i njegov tim, a velika je čast i što je Zrenjanin prepoznat kao jedan od partnera na ovom, rekao bih, nacionalnom projektu, na ovom projektu koji je verujem sada doživeo novo buđenje kada je u pitanju ova oblast veoma bitna za naš identitet, a znamo svi da bez identiteta nema ni naroda , a ni sećanja. Verujem da će ovi programi obogatiti sadržaje naših ustanova kulture i da ćemo našem sugrađanima približiti neke događaje iz naše istorije koji su jako bitni, a koji možda nisu toliko bili u opusu pažnje naše javnosti - rekao je gradonačelnik Simo Salapura. 

 

 

Jedan od potpisnika, direktor Biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić ukazao je da današnji čin potpisivanja zaista služi na čast i da ta nacionalna ustanova na ovaj način ostavlja jedan ozbiljan utisak da se radi o ozbiljnim namerama.
- Mi smo na raspolaganju ovim ozbiljnim namerama Muzeja genocida da sarađujemo - rekao je on ukazavši da je direktor Muzeja genocida poznati istoričar koji je uradio mnogo na demistifikaciji mitova naše istorije i izrazio uverenje da će ovim činom sigurno doprineti i ne demistifikaciji nego i prodiranju u istinu sakupljanjem podataka u nešto u čega se ne sme sumnjati i o čemu, kako je rekao, ne smemo ćutati.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6453/muzej_genocida_00.jpg